Alegerile din Donbas, în centrul vizitei Victoriei Nuland la Kiev și Moscova: Poroșenko și-a anulat întâlnirea prevăzută

Alegerile din Donbas, în centrul vizitei Victoriei Nuland la Kiev și Moscova: Poroșenko și-a anulat întâlnirea prevăzută

Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, a efectuat miercuri o vizită de lucru la Kiev, unde a discutat cu oficiali ucraineni situația din Donbas și punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, urmând ca joi să-și continue această vizită la Moscova, unde are programată o întrevedere cu Vladislav Surkov, consilier al președintelui Vladimir Putin, considerat un fel de "eminență cenușie" a Kremlinului, relatează publicația ucraineană Segodnya.

"Nuland a adus un nou plan al alegerilor pentru Donbas", titrează ziarul ucrainean, în condițiile în care astfel de alegeri sunt prevăzute de acordurile de la Minsk, dar sunt greu de organizat în teritoriul ocupat de rebelii proruși.

La Kiev, Victoria Nuland s-a întâlnit cu președintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), Andrii Parubii, și cu reprezentanți ai administrației prezidențiale.

Potrivit presei ucrainene, întrevederea programată cu președintele Petro Poroșenko nu a mai avut loc, fiind anulată din motive necunoscute.

Imediat după discuțiile purtate cu oficialii ucraineni, Nuland a plecat la Moscova, unde urmează să se întâlnească joi Vladislav Surkov, consilierul președintelui rus. Aceasta va fi a treia întâlnire a lor în acest an, în luna ianuarie cei doi s-au întâlnit la Kalinigrad, când au discutat timp de șase ore.

Potrivit analistului ucrainean Ruslan Bortnik, discuțiile Victoriei Nuland cu oficialii de la Kiev și Moscova se axează pe alegerile în teritoriile ocupate din Donețk și Lugansk. El a avansat ideea că asistentul secretarului de stat ar fi adus un nou plan privind alegerile sau "un algoritm" pentru desfășurarea lor. După ce l-a prezentat autorităților ucrainene, Nuland a plecat să-l prezinte și Moscovei, mai opinează el.

Expertul ucrainean nu a exclus ca în capitala rusă Victoria Nuland să fie primită de ministrul de externe Serghei Lavrov sau chiar de însuși președintele Vladimir Putin, dacă Moscova va considera acceptabil planul Washingtonului. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, declarase că nu este o prevăzută o întâlnire între șeful statului rus și asistentul secretarului de stat al SUA.

Actuala administrație americană are doar 3-4 luni pentru o ultimă încercare de a progresa în ceea ce privește implementarea acordurilor de la Minsk. "Ce este în noul document este greu de spus. Cu toate acestea, există posibilitatea ca procesul electoral să fie legat într-un fel sau altul de procesul de transfer al controlului frontierei către Ucraina", a declarat Ruslan Bortnik pentru Segodnya. Până acum, Rusia s-a opus condiționării alegerilor din Donbas de transferul controlului graniței ruso-ucrainene către Kiev.

Pe de altă parte, unele ziare ruse, cum ar fi cotidianul Nezavisimaia Gazeta, consideră că echipa lui Petro Poroșenko este gata să ignore recomandările partenerilor occidentali de a organiza alegeri în Donbas, motiv pentru care a și anulat întrevederea cu Nuland.

O sursă Nezavisimaia Gazeta, apropiată guvernului de la Kiev, a declarat în acest sens că Washingtonul insistă asupra faptului că, înainte de sfârșitul sesiunii parlamentare curente, Rada Supremă să aprobe o lege specială privind alegerile locale din Donbas; să convină asupra condițiilor schimbului de prizonieri și asupra reducerii tensiunilor de pe linia de contact a părților; să înceapă pregătirile pentru alegerea autorităților locale pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk care vor fi recunoscute de către Kiev.

Sondajele de opinie arată însă că majoritatea ucrainenilor se opun unui statut special pentru Donbas, precum și legalizării "autoproclamatelor republici populare" Donețk și Lugansk într-o formă sau alta.

Rada Supremă nu ar putea aduna 300 de voturi pentru a aproba în cele din urmă articolul privind descentralizarea care face referire la modul special de autoguvernare în Donbas în zonele controlate de rebeli, opinează expertul ucrainean Vitali Bala.

În aceste condiții, președintele Poroșenko nu poate să nu țină cont de opinia partenerilor occidentali, dar nici nu poate pune în aplicare orbește recomandările lor, mai spune el. Kievul încearcă, se pare, să tragă de timp până la alegerile prezidențiale din noiembrie în SUA, concluzionează cotidianul rus.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”