Alegerile europarlamentare din 2024, fără candidații transnaționali și Spitzenkandidaten

Alegerile europarlamentare din 2024, fără candidații transnaționali și Spitzenkandidaten

Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene sunt hotărâți să refuze oficial la Consiliul European din 15-16 decembrie propunerile cu privire la listele transnaționale și Spitzenkandidaten în perspectiva alegerilor europene din anul 2024, anunță, joi, euractiv.com, conform Agerpres .

Țările UE vor refuza propunerile privind listele transnaționale și Spitzenkandidaten.

Conform proiectului de concluzii, studiat de euractiv.com, „discuţiile din interiorul Consiliului indică faptul că nu există unanimitate în favoarea propunerii Parlamentului European după cum stau lucrurile”.

„Într-adevăr, o majoritate a delegaţiilor se opun clar inovaţiilor politice esenţiale propuse de Parlamentul European şi există îngrijorări grave legate de respectarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii cu privire la prevederile care merg în direcţia stabilirii unei proceduri uniforme în toate statele membre”, se arată în documentul menționat.

Hotărârea ar reprezenta o lovitură la adresa europarlamentarilor, care nădăjduiau că aceasta este cea mai bună ocazie de până în momentul de față de a adopta ceea ce ei consideră a fi măsuri esențiale pentru a „europeniza” alegerile din anul 2024 pentru Parlamentul European și a crește prezența la vot la scrutinul european.

Reforma înaintată de Parlamentul European precedent în acest an viza înființarea unei circumscripții la nivelul Uniunii Europene pentru a numi titularii unui număr de 28 de locuri transnaționale dintre cele 705 ale PE.

Ideea din spatele propunerii a fost aceea de a le îngădui alegătorilor să voteze pentru un partid național și ulterior să-și exercite un al doilea vot pentru partide europene cu același program și candidați.

Propunere cu privire la listele transnaționale a mai fost înaintată în ultimii 15 ani și a primit sprijinul unei majorități în PE înaintea alegerilor europene din 2014 și 2019, însă a fost refuzată de guvernele țărilor membre.

Hotărârea de renunțare la ideea unui Spitzenkandidat oficial, un candidat „cap de listă” din fiecare grup politic, care să concureze pentru postul de președinte al CE, reprezintă o lovitură și mai grea pentru eurodeputați.

Propunerea a fost utilizată pentru alegerea lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei în anul 2014, însă a fost abandonată după cinci ani, în momentul în care candidatul „cap de listă” al Partidului Popular European, germanul Manfred Weber, a fost „sărit” în avantajul conaționalei sale Ursula von der Leyen .

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Trei zodii care ar putea câștiga la Loto înainte de Paște. Ei s-ar putea bucura de Iepuraș mai devreme

2 VIDEO Priviți, la București, Umbrărescu a turnat deja asfalt pe singurul tronson de centură unde lucrează români

3 VIDEO Victoraș Micula nu bea Frutti Fresh: Nu îmi plac. Vi le-am dat vouă, să fac bani, dar nu-s prost să le consum

4 Scandal sexual în Austria după ce o pictoriță, proaspăt căsătorită, a chemat doi tineri în atelier

5 Scandalul sexual din armata Rusiei ia proporții