Alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria: Peter Marki-Zay este în frunte, potrivit primelor rezultate parţiale

Alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria: Peter Marki-Zay este în frunte, potrivit primelor rezultate parţiale

Outsiderul Peter Marki-Zay, un conservator în vârstă de 49 de ani, este bine plasat pentru a câştiga, duminică, alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria, în urma cărora va fi desemnat contracandidatul lui Viktor Orban în 2022, potrivit primelor rezultate parţiale, relatează AFP.

Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, catolic practicant şi tată a şapte copii, a obţinut aproape 60% din voturi, potrivit comisiei electorale a alegerilor primare, după centralizarea rezultatelor din jumătate din circumscripţii.

Concurenta sa, avocata proeuropeană Klara Dobrev, a obţinut puţin mai mult de 40% din voturi. Rezultatele definitive urmează să fie anunţate mai târziu în cursul serii.

Organizatorii au calificat aceste alegeri primare drept un "succes incredibil". Ele au mobilizat peste 800.000 de alegători în cele două tururi, respectiv aproape 10% din corpul electoral în această ţară membră UE cu 9,8 milioane de locuitori.

"Este multă lume în comparaţie cu ţări care, contrar Ungariei unde aşa ceva nu s-a mai petrecut niciodată înainte, au o lungă tradiţie a alegerilor primare", a declarat pentru AFP la momentul numărării voturilor Marta V. Naszalyi, primar ecologist al primului sector din Budapesta.

În primul tur al acestui scrutin preliminar s-au aflat în cursă cinci candidaţi, iar Peter Marki-Zay a obţinut 20% din voturi, în condiţiile în care nu a cheltuit decât 10.000 de euro pentru a-şi face campanie, fără susţinerea financiară sau logistică a vreunei formaţiuni politice.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

2 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

3 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…

4 VIDEO Soldații Rusiei se răscoală. Ce-a pățit un ofițer de top care i-a amenințat pe noii recruți: ”Sunteți toți carne de tun!”

5 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune