AlegeriLocale2020/ Bihor: Candidatul PNL la preşedinţia CJ, Ilie Bolojan, propune o salbă de staţiuni balneare în judeţ

AlegeriLocale2020/ Bihor: Candidatul PNL la preşedinţia CJ, Ilie Bolojan, propune o salbă de staţiuni balneare în judeţ

Candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, a declarat marţi că, folosind apa geotermală, Bihorul ar putea avea o salbă de staţiuni balneare, după model orădean, dar mai ales după cel din estul Ungariei.

"O să mă ocup ca, după alegeri, dacă voi fi ales, să avem o întâlnire cu primarii care au astfel de resurse pe teritoriul lor, baze de tratament în diferite faze, unele abandonate, altele într-o stare mai bună şi să vedem ce se poate face pentru a pune aceste resurse geotermale în valoare. Cred că modelul pe care judeţele din estul Ungariei l-au pus în practică, având un aliniament de staţiuni, de la Hajdúszoboszló până la Makó, de exemplu, cu aquaparcuri mai mici sau mai mari, poate fi un bun exemplu pentru noi. Nu trebuie să inventăm roata. Ne ducem la vecinii noştri, ei au fost întotdeauna generoşi; şi pe noi ne-au consiliat când am făcut Aquaparcul Nymphaea, este făcut cu expertiză din Ungaria. Sunt convins că asta se poate face în toate localităţile din judeţul Bihor care au o astfel de resursă pe teritoriul lor", a declarat, în conferinţă de presă, Ilie Bolojan.

Actualul primar al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a precizat însă că localităţile respective vor trebui să obţină statut de staţiune balneară, aşa cum a făcut şi Oradea. În acest an, Oradea (o zonă centrală de circa 500 de hectare) a devenit staţiune turistică de interes naţional, iar municipalitatea a depus de curând şi documentaţia pentru declararea oraşului staţiune balneară, în vederea accesării fondurilor europene dedicate acestui domeniu.

"Vor fi eligibile în viitoarea perioadă de finanţare pentru investiţii de aquaparcuri, pentru baze de tratament balnear, toate localităţile care au statutul de staţiune balneară. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l facă primăriile este să obţină acest statut ca să devină eligibile. Dacă nu sunt eligibile nu am făcut nimic. Noi am făcut toate aceste demersuri şi asta trebuie să facă toate primăriile care au apă geotermală", a precizat Bolojan.

Candidatul la conducerea CJ Bihor, după trei mandate ca primar al municipiului Oradea, a vorbit marţi despre trei domenii importante ale programului său electoral: modificarea paradigmei în care funcţionează azi CJ în raport cu bihorenii, conectivitatea şi circulaţia în judeţ şi dezvoltarea economică.

Bolojan a menţionat că cea mai mare parte a veniturilor CJ se consumă azi pentru aparatul propriu al Consiliului Judeţean, schimbarea urmând să aibă loc şi prin reducerea cheltuielilor de funcţionare, prioritizarea proiectelor şi eliminând cheltuielile ineficiente.

Pentru o "coloană vertebrală" de transport, funcţională, Bolojan a vorbit despre priorităţile pentru autostrăzi şi drumuri naţionale, care chiar dacă nu depind exclusiv de CJ, depind din punct de vedere politic de partide, dar şi despre drumuri noi în zonele aglomerate din judeţ - în Zona Metropolitană Oradea şi tranzitarea oraşelor Aleşd, Salonta şi Beiuş.

Dezvoltarea economică a judeţului ar beneficia, a afirmat Bolojan, de patru parcuri industriale, construite în apropierea oraşelor Marghita, Beiuş, Ştei şi Aleşd, la distanţe mai mari de 50 de km de Oradea, care să ofere forţă de muncă, toate utilităţile fiind asigurate de primării.

Alături de Bolojan, la conferinţa de presă s-a aflat şi candidatul PNL la Primăria Oradea, Florin Birta, actual viceprimar.

El a vorbit despre proiectele mari de mobilitate urbană din oraş, cu modernizare de bulevarde şi pasaje subterane noi, drumuri noi în zona metropolitană orădeană, precum şi despre proiectele de construire a două spitale mari, cu fonduri europene: unul cu 250 de paturi care să reunească trei secţii dispersate, în valoare de 25 de milioane de euro şi unul de pediatrie, regional, în valoare estimată de 15 milioane de euro. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria