AlegeriSUA: Nancy Pelosi spune că democraţii vor să ancheteze capacitatea lui Trump de a guverna

AlegeriSUA: Nancy Pelosi spune că democraţii vor să ancheteze capacitatea lui Trump de a guverna

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a anunţat joi că va prezenta vineri o lege pentru crearea unei comisii cu scopul de a ancheta capacităţile lui Donald Trump de a conduce ţara, liderul de la Casa Albă fiind în recuperare după îmbolnăvirea cu COVID-19, relatează AFP.

"Această lege va crea comisia asupra capacităţii prezidenţiale de exercitare a puterii şi a sarcinilor legate de funcţia sa", a anunţat biroul său într-un comunicat.

Comisia intră sub prevederile celui de-al 25-lea amendament al Constituţiei SUA, care stipulează că preşedintele cedează gestionarea puterii către vicepreşedinte dacă nu mai este în situaţia de a guverna, se menţionează în comunicat.

Rezultatul acestei iniţiative rămâne incert, pentru că Donald Trump beneficiază de un sprijin larg printre republicani, în special în Senat, unde ei au majoritatea.

Vicepreşedintele Mike Pence a apărat de altfel cu fermitate gestionarea puterii de către Donald Trump, în cadrul singurei dezbateri dintre candidaţii la postul de vicepreşedinte, care a avut loc miercuri seară.

Al 25-lea amendament, adoptat în 1967 după asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, precizează modalităţile de transfer al puterii executive în caz de demisie, de deces, de destituire sau de incapacitate temporară a liderului de la Casa Albă.

Conform articolului 4 din amendament, încă niciodată utilizat, dacă vicepreşedintele - susţinut de o majoritate a membrilor cabinetului sau "de un organism pe care Congresul îl poate desemna prin lege" - îi informează pe şefii Camerei şi Senatului că preşedintele este în incapacitate de a-şi exercita funcţia, el îşi poate asuma imediat această poziţie ca preşedinte interimar.

Acest "organism" este în cazul de faţă comisia dorită de democraţi.

"Consider că cetăţenii trebuie să cunoască starea de sănătate a preşedintelui", a declarat anterior Nancy Pelosi, care vineri va prezenta legea într-o conferinţă de presă împreună cu autorul acesteia, Jamie Raskin, membru al Camerei Reprezentanţilor.

"E o întrebare la care el refuză să răspundă: Când, înainte de a contracta virusul şi de a recunoaşte public, a fost ultimul său test negativ" pentru COVID-19, a precizat ea.

Această întrebare "foarte importantă" ar permite "judecarea iniţiativelor luate ulterior" de Casa Albă, a detaliat ea.

În vârstă de 74 de ani, Donald Trump a reacţionat la declaraţii prin atacarea lui Nancy Pelosi, 78 de ani, inamicul său din Congres.

"Nancy Nebuna este cea care ar trebui trecută sub observaţie. Nu e numită degeaba Nebuna!", a scris el pe Twitter, folosind porecla pe care el i-a dat-o.

Donald Trump şi-a încheiat tratamentul pentru COVID-19 şi şi-ar putea relua angajamentele publice începând de sâmbătă, conform informaţiilor furnizate într-o notă de medicul de la Casa Albă Sean Conley. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”