AlegeriSUA: Peste 60% din israelieni sunt de partea lui Trump (sondaj)

AlegeriSUA: Peste 60% din israelieni sunt de partea lui Trump (sondaj)

Peste 60% din israelieni consideră că realegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite ar fi preferabilă unei victorii a contracandidatului democrat Joe Biden, arată un sondaj de opinie comandat de Institutul Democratic din Israel (IDI).

Conform rezultatelor preluate luni de AFP, 63% din cetăţenii isralieni şi 70% din cei de naţionalitate evreiască sunt de părere că un al doilea mandat al lui Trump la Casa Albă ar fi mai bun pentru ţara lor. Biden, favorit în sondajele din SUA, are o susţinere de numai 17% în Israel, unde 20% din cei care au răspuns sunt indecişi.

La jumătatea lui octombrie, un sondaj pentru canalul internaţional I24 News din Tel Aviv îl credita pe actualul preşedinte american cu 63% din opţiunile israelienilor.

IDI explică popularitatea lui Trump în primul rând prin impresia că alegerea lui Biden ar slăbi relaţiile dintre SUA şi Israel, în favoarea celor americano-palestiniene.

În mandatul preşedintelui republican, Washingtonul a recunoscut anexarea de către Israel a unei părţi din teritoriul sirian Golan, a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului şi s-a obţinut normalizarea relaţiilor cu unele state arabe.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat că Trump este 'cel mai mare prieten' pe care l-a avut vreodată ţara sa, iar mai mulţi rabini le-au cerut cetăţenilor americani stabiliţi în Israel să voteze cu Trump. 'Dacă statul Israel şi pacea în lume sunt importante pentru voi votaţi cu Donald Trump. Pentru voi este un buletin în urnă, pentru noi e o chestiune vitală', au arătat rabinii - inclusiv Chaim Druckman, fost deputat al Partidului Naţional Religios - într-o scrisoare în engleză. În schimb liderul opoziţiei, Yair Lapid, a afirmat că oricine va fi viitorul preşedinte american, va fi un prieten al Israelului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...