Aleksandar Vucic: Serbia este un partener de încredere al Rusiei (TASS)

Aleksandar Vucic: Serbia este un partener de încredere al Rusiei (TASS)

Serbia este un partener de încredere al Federaţiei Ruse şi îşi respectă ferm promisiunile făcute, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic într-un interviu acordat miercuri, în exclusivitate, agenţiei de presă oficiale ruse TASS cu ocazia vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin, joi, la Belgrad.

'Eu aşa gândesc şi aşa acţionez şi nu mint - chiar dacă unora s-ar putea să nu le placă - când spun că noi suntem un partener de încredere al Rusiei. Când îi spun preşedintelui Putin 'da', înseamnă că noi aşa vom şi face. Şi când spun la Washington şi Bruxelles că Serbia nu va institui sancţiuni împotriva Rusiei, acesta este adevărul pur şi un lucru corect', a afirmat Vucic.

Potrivit lui, preşedintele Vladimir Putin se bucură de multă popularitate în Serbia. 'Cred că cel mai mare număr de oameni din ultimii 20 de ani va ieşi în stradă să-l întâmpine pe preşedintele rus, oamenii vor veni doar să-l vadă', a spus liderul de la Belgrad, în contextul în care o asociaţie sârbă necunoscută a lansat un apel la un marş în onoarea preşedintelui rus Vladimir Putin joi, cu ocazia vizitei oficiale a acestuia la Belgrad. Potrivit opoziţiei, este vorba despre o iniţiativă a lui Aleksandar Vucic, care doreşte o demonstraţie de forţă a simpatizanţilor săi pe fondul protestelor de contestare a regimului său, conform AFP.

Unul din motivele popularităţii lui Putin în Serbia este faptul că Rusia a salvat Serbia de stigmatul de 'genocid', a spus Aleksandar Vucic, evocând rezoluţia britanică a ONU de a recunoaşte sârbilor ca popor care a comis genocid pe teritoriul fostei Iugoslavii. 'Nu vom uita niciodată anul 2015, când ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi ambasadorul Rusiei la ONU, regretatul Vitali Ciurkin, la ordinul lui Vladimir Putin, au salvat Serbia de stigmatul că ar fi un popor care a comis genocid, aşa cum a propus rezoluţia britanică în Consiliul de Securitate al ONU. Nu vom uita niciodată acest lucru', a declarat preşedintele Vucic.

Rusia a blocat atunci în Consiliul de Securitate proiectul de rezoluţie britanic privind recunoaşterea masacrului musulmanilor din Srebrenica din 1995 ca genocid.

În interviu, preşedintele sârb s-a referit şi la relaţia sa personală cu Putin. 'Întotdeauna mă consult şi mă sfătuiesc cu preşedintele Putin, îi cer sfatul când am nevoie. Îi comunic ceea ce se întâmplă, nu îl mint, îi spun adevărul, în pofida faptului că nu îi place întotdeauna ceea ce aude. Şi cred că acesta este unul dintre lucrurile pe care preşedintele Putin îl apreciază foarte mult. Şi eu îl respect, pentru că el este liderul unei ţări mari, iar eu sunt conducătorul unei ţări mici şi el arată respect pentru o astfel de ţară', a afirmat liderul de la Belgrad.

În cursul vizitei preşedintelui Rusiei la Belgrad, potrivit presei sârbe, este programată semnarea a aproximativ 20 de diferite acorduri comune. Pe agenda discuţiilor figurează şi situaţia din Kosovo. De asemenea, părţile vor discuta despre implementarea unor proiecte comune în domeniile infrastructurii, energetic şi tehnologiilor inovatoare. Vicepremierul rus Iuri Borisov nu a exclus anterior semnarea şi a unui acord privind înfiinţarea unui centru nuclear în Serbia.

Vizita preşedintelui Rusiei în Serbia intervine într-un moment în care preşedintele Aleksandar Vucic se confruntă cu o amplă mişcare de contestare. Mii de sârbi au manifestat sâmbătă la Belgrad împotriva derivei autoritariste a liderului sârb, în cea de-a şasea acţiune de protest din ultimele săptămâni. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

4 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!

5 „Am decis să încercăm din nou”