Aleksei Navalnîi: Vladimir Putin vrea să devină 'împărat pe viaţă' (interviu AFP)

Aleksei Navalnîi: Vladimir Putin vrea să devină 'împărat pe viaţă' (interviu AFP)

Oponentul nr.1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, declarat neeligibil la alegerile prezidenţiale din martie în Rusia, consideră 'imposibil de recunoscut' scrutinul ce vizează "reinstalarea" lui Vladimir Putin care, spune el, vrea să devină "împărat pe viaţă", într-un interviu acordat miercuri France Presse.

'Aceste alegeri nu sunt alegeri, iar rolul meu va fi acum să explic că această procedură, pe care ei o numesc alegeri, este de fapt reinstalarea lui Putin', a declarat Navalnîi (41 de ani), cunoscut lider al opoziţiei ruse, blogger şi jurist. 'Vom dovedi şi vom convinge oamenii că nu este posibil să recunoască nici aceste alegeri, nici această putere', a spus el.

Navalnîi - care ş-a făcut un nume prin denunţarea corupţiei la nivelul elitelor ruse - l-a primit pe jurnalistul AFP la sediul său de campanie într-o clădire de birouri la sud de Moscova, cu două luni înainte de scrutinul la sfârşitul căruia preşedintele rus ar urma să obţină, cu excepţia unei răsturnări de situaţie, al patrulea mandat.

Comisia Electorală Centrală rusă a respins la sfârşitul lunii decembrie candidatura lui Aleksei Navalnîi, invocând o condamnare pentru deturnare de fonduri, un dosar care în opinia lui a fost fabricat pentru a-l îndepărta din politică.

Opozantul rus şi-a chemat susţinătorii să boicoteze scrutinul şi să iasă la o manifestaţie la 28 ianuarie.

'Putin vrea să fie împărat pe viaţă. Anturajul său - compus din miliardari şi unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume - doreşte acelaşi lucru', a spus el.

'În prezent nu există alegeri reale şi noi cerem ca ele să ne fie returnate. Odată ce aceasta se va face, suntem gata să câştigăm aceste alegeri', a asigurat el. Puterea 'înţelege asta şi de aceea am fost împiedicat să candidez', a spus Navalnîi.

Aleksei Navalnîi a organizat în martie şi iunie două manifestaţii de amploare în mai multe oraşe din Rusia, care au dus la mii de arestări.

Luni în şir, el a desfăşurat o campanie în toată Rusia, organizând mitinguri şi deschizând numeroase birouri în provincie, în pofida obstacolelor puse de autorităţi.

Vladimir Putin 'se teme de mine, se teme de oamenii pe care eu îi reprezint', a spus el, adăugând că a 'creat cea mai importantă mişcare politică în masă din istoria recentă a Rusiei, cu mai mult de 200.000 de voluntari'.

Ignorat de media naţionale, Navalnîi este foarte prezent pe reţelele de socializare unde anchetele sale asupra corupţiei elitelor sunt vizualizate pe scară largă, în special cea cu privire la premierul Dmitri Medvedev, vizionată de 25 de milioane de ori pe YouTube.

Pentru acţiunile sale, el a stat de trei ori în închisoare anul trecut.

'Nu vom vota, vom încerca să-i convingem pe oameni să nu voteze şi vom monitoriza scrutinul pentru a împiedica puterea să falsifice rata de participare' în special în regiunile cunoscute ca fiind vulnerabile fraudelor, precum Caucazul, mai spune el.

Nivelul de participare constituie principala miză a prezidenţialelor de la 18 martie, în condiţiile în care Vladimir Putin, cu o popularitate excepţională, pare sigur că va câştiga al patrulea mandat, care îl va menţine la putere până în 2024, un sfert de secol după ce a fost numit succesor al lui Boris Elţîn.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...