ALERTĂ! Nu mai au bani de salarii și pensii? Împrumutul URIAȘ pe care vrea să-l facă Guvernul în octombrie! Amănunte ÎNGRIJORĂTOARE!

ALERTĂ! Nu mai au bani de salarii și pensii? Împrumutul URIAȘ pe care vrea să-l facă Guvernul în octombrie! Amănunte ÎNGRIJORĂTOARE!

ALERTĂ! Nu mai au bani de salarii și pensii? Împrumutul URIAȘ pe care vrea să-l facă Guvernul în octombrie! Ministerul Finanțelor vrea să împrumute în octombrie 4,7 miliarde de lei de pe piața internă, ceea ce face din octombrie cea mai încărcată lună din acest an, după ianuarie. În acea lună, însă, conform datelor analizate de Profit.ro, deși statul a anunțat o sumă mai mare, a atras doar o parte din bani.

Acum, Guvernul este rămas în urmă cu împrumuturile, astfel că trebuie să înghesuie pe final de an emisiuni de obligațiuni în lei și euro pentru a asigura fondurile necesare rostogolirii datoriei și finanțării deficitului bugetar.

De ce este important: De principiu, Finanțele încearcă să-și distribuie cât mai uniform împrumuturile în cursul anului, pentru a evita situațiile în care înghesuirea unor sume mari într-o perioadă scurtă poate pune presiune pe dobânzile la care statul ia bani din piață. Pe de altă parte, dobânzile la care statul ia bani depind foarte mult de contextul în care iese pe piață, printre factorii importanți fiind lichiditatea din piața monetară, așteptările privind inflația, evenimentele politice, atitudinea marilor investitori față de piețele emergente etc.

Într-un context favorabil, Ministerul Finanțelor nu ar trebui să aibă dificultăți semnificative în ce privește împrumuturile din ultimele luni ale anului.

Luna octombrie, pentru care Ministerul Finanțelor vrea să împrumute 4,7 miliarde de lei (4,2 miliarde de lei la licitațiile principale și alte 495 milioane lei prin sesiunile suplimentare) ar fi cea mai încărcată lună după ianuarie, când statul a anunțat că vrea să atragă aproape 5 miliarde lei, dar a contractat doar 3,4 miliarde lei.

De altfel, până în vara acestui an, Finanțele au împrumutat sub ceea ce au anunțat în fiecare lună, excepție făcând februarie, când emisiunile în lei și euro cumulate s-au situat la nivelul anunțat anterior. 

"Având în vedere că în ultimele trei luni, atunci când au avut cerere la licitații, au mărit suma împrumutată, nu ar fi surprinzător să păstreze același comportament", spune economistul șef al ING Bank România, Ciprian Dascălu. Un aspect important este că, în prima jumătate a anului, Ministerul Finanțelor a anulat, nemulțumit de ce propuneau investitorii, 10 licitații pentru vânzarea de titluri de stat, totalizând (cu tot cu sesiunile suplimentare) 4,85 miliarde de lei.

"Suma (din octombrie, n.r.) este în linie cu așteptările pieței, având în vedere necesarul mare de finanțare al Guvernului pe final de an, dar concentrarea emisiunilor pe maturități mai mari ar pune dificultăți și depinde de sentimentul la nivel global, întrucât cererea pentru maturități mari este susținută, în mod obișnuit, de investitorii străini.

Desfășurarea cu regularitate de operațiuni repo de către Banca Națională a României pare esențială pentru succesul planului de emisiune de titluri al Ministerului Finanțelor", afirmă, într-o notă către investitori și analiști, economistul șef al ING Bank România.

Pe lângă împrumuturile de pe piața internă, covârșitor în lei, Ministerul Finanțelor urmează să iasă și pe piețele externe cu eurobonduri, cel mai probabil în luna octombrie.

Amănunte ÎNGRIJORĂTOARE!

Potrivit calculelor Profit.ro, Finanțele au împrumutat până la finele lunii septembrie circa 28 de miliarde de lei de pe piața internă, la care se adaugă 2 miliarde de euro (9,3 miliarde de lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,74 miliarde de lei) prin emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, precum și 360 de milioane de euro (1,67 miliarde de lei) prin două emisiuni, în februarie și iulie, pe piața internă. De asemenea, statul a luat până acum și circa 1,1-1,2 miliarde de lei de la populație prin vânzarea directă de titluri de stat.

Ministerul Finanțelor trebuie să împrumute în ultimele trei luni ale anului sume foarte mari de bani de la bănci și investitori, pentru a acoperi pentru anul în curs refinanțarea datoriilor care ajung la plată și sumele necesare pentru deficitul bugetar. La primele 9 luni, Finanțele sunt cu peste 10-15 miliarde de lei sub ceea ce ar fi avut nevoie pentru rostogolirea datoriei și deficit, după ce în anii trecuți statul atrăgea bani foarte ușor și își asigura fondurile chiar și cu mai multe luni înainte.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

4 Așa o fi? Atât de grav?

5 VIDEO Faza asta este de la Galați...