ALERTĂ! Românii care au cumpărat titluri de stat NU-și pot recupera banii! Ce se întâmplă, nenorociților?

ALERTĂ! Românii care au cumpărat titluri de stat NU-și pot recupera banii! Ce se întâmplă, nenorociților?

ALERTĂ! Românii care au cumpărat titluri de stat NU-și pot recupera banii! Ce se întâmplă, nenorociților? Ministerul Finanțelor întârzie de aproape jumătate de an publicarea unui ordin al ministrului de resort necesar pentru ca românii care au cumpărat titluri de stat destinate exclusiv populației, prin programul Tezaur al Finanțelor, să-și poată recupera, în cazul în care doresc, banii înainte ca titlurile să ajungă la scadență sau să le poată înstrăina altor persoane. Hotărârea de Guvern prin care au fost acordate aceste drepturi a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie, cu precizarea că procedura detaliată va fi aprobată prin ordin al ministrului Finanțelor. Ordinul nu a fost publicat până în prezent, dezvăluie  Profit.ro .

"În urma analizei rezultatelor primei emisiuni de titluri de stat destinate populației care a fost vândută prin intermediul Trezoreriei și oficiilor poștale ale Poștei Române, a rezultat necesitatea flexibilizării caracteristicilor acestor titluri de stat, astfel încât să poată fi acordată posibilitatea persoanelor fizice să răscumpere titlurile de stat deținute și/sau să transfere dreptul de proprietate asupra acestor titluri către un alt investitor persoană fizică, înainte de scadența acestora, pentru toate emisiunile de titluri de stat destinate populației efectuate în cadrul programului Tezaur. Cheltuielile aferente, cum ar fi cele cu dobânzile deja plătite de Ministerul Finanțelor Publice până la data răscumpărării anticipate, se vor deduce din valoarea nominală răscumpărată”, transmitea Ministerului Finanțelor în august anul trecut.

Hotărârea de Guvern cu aceste două modificări a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie. Pentru titlurile vândute prin Trezoreria statului, Hotărârea de Guvern prevedea ca ministrul Finanțelor să dea un ordin prin care să stabilească procedura de răscumpărare și de transfer. Ordinul nu a fost publicat până în prezent.

În cazul titlurilor vândute populației prin Poșta Română, procedura trebuia stabilită prin ordin comun al ministrului Finanțelor și al ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Peste 50.000 de români au finanțat găurile statului cu peste 2 miliarde de lei

Statul a împrumutat anul trecut, direct de la populație, peste 2 miliarde de lei, sub obiectivul ambițios de 4 miliarde de lei stabilit la început de 2018, obiectiv care va rămâne, probabil, la nivel orientativ și pentru anul acesta. Dobânzile la titlurile vândute populației sunt mai mari față de ce oferă băncile la depozite, iar veniturile din dobânzi nu sunt impozabile. Finanțele au atras anul acesta 2 miliarde în contextul în care au vândut titluri de stat doar în cursul a câteva săptămâni din lunile iunie, august și decembrie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

3 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

4 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene