ALERTĂ Ameninţare extremă. Două avioane de atac ruseşti încărcate cu arme nucleare au intrat în spaţiul aerian suedez

ALERTĂ Ameninţare extremă. Două avioane de atac ruseşti încărcate cu arme nucleare au intrat în spaţiul aerian suedez

Avioane ruseşti de atac încărcate cu arme nucleare au intrat în spaţiul aerian suedez. O sursă a postului suedez TV4 News spune că este o mişcare de intimidare, notează Sky News.

TV4 News relatează că patru aeronave – două avioane de atac Suhoi 24 escortate de două Suhoi 27 – au decolat de la baza aeriană Kaliningrad înaintea incursiunii de pe 2 martie.

Încălcarea teritoriului suedez a durat aproximativ un minut, iar forţele aeriene ale ţării au desfăşurat două JAS 39 Gripen care au făcut poze cu intruşii.

În acel moment s-a confirmat că avioanele ruseşti erau echipate cu focoase nucleare.

„Acesta este un semnal pentru Suedia că avem arme nucleare şi am putea lua în considerare să le folosim”, a declarat expertul strategic militar Stefan Ring pentru TV4 Nyheter, potrivit Daily Mail.

Incidentul a avut loc la câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat cu acţiuni militare împotriva Suediei.

„O evaluăm ca o acţiune conştientă. Ceea ce este foarte serios, în special ca ţară în război”, a spus şeful Forţelor Aeriene, Carl-Johan Edstrom.

„Am analizat incidentul şi este clar că nu pot exclude navigarea incorectă, însă totul indică că au violat în mod intenţionat graniţele Suediei”, a mai spus oficialul.

„În lumina evenimentelor actuale, suntem foarte îngrijoraţi de incident”, a spus Edstrom în urma incidentului, adăugând că „acesta este un comportament neprofesionist şi iresponsabil din partea Rusiei”.

După încheierea Războiului Rece, Suedia a redus cheltuielile militare. Abia după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014, parlamentul a convenit asupra unei schimbări.

Astfel, Suedia a reintrodus serviciul militar obligatoriu în 2017 şi şi-a redeschis garnizoana de pe insula Gotland din Marea Baltică în ianuarie 2018.

În octombrie, a crescut cheltuielile pentru apărare cu 40%, adică cu aproximativ 2,5 miliarde de euro, bani urmând să fie adăugaţi la bugetul apărării din 2021 până în 2025.

Suedia nu este membru NATO, dar cooperează strâns cu alianţa. Cu toate acestea, ca şi în Finlanda dezbaterea privind apartenenţa la NATO a fost reaprinsă în ultimele săptămâni.

Potrivit unui sondaj al postului de radio SVT din aprilie, sprijinul pentru aderarea la NATO este istoric ridicat în Suedia, cu 41%.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina