ALERTĂ BEC l-a respins pe condamnatul propus de PSD și a permis accesul PMP în birourile electorale

ALERTĂ BEC l-a respins pe condamnatul propus de PSD și a permis accesul PMP în birourile electorale

PSD a incercat sa introduca in BEC pentru referendum un fost deputat condamnat penal care se afla inca in perioada executarii pedeapsei, insa demersul a fost oprit la timp, PSD fiind obligat sa desemneze pe altcineva.

In plus, BEC a interpretat legea permitand PMP sa aiba un reprezentant in birourile electorale.

Biroul Electoral Central s-a constituit in ultimele zile, conform prevederilor legale, fiind alcatuit din 7 judecatori si 6 reprezentanti ai partidelor parlamentare. Presedinte a fost ales judecatorul Marius Ionescu.

Doua au fost problemele care au marcat debutul activitatii BEC.

Prima a fost legata de propunerea initiala facuta de PSD. Nicolae Vasilescu a fost desemnat ca delegat in BEC din partea social-democratilor, cu toate ca el a fost condamnat, in 2013, la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta, fiindu-i interzise anumite drepturi de catre instanta.

Potrivit procurorilor, in noiembrie 2011, fostul deputat PSD de Dolj, alaturi de alti doi inculpati, au pretins circa 2 milioane de lei de la reprezentantul unei societati comerciale care efectua lucrari pentru cinci primarii din Constanta.

Delegarea lui Vasilescu a fost discutata in sedinta BEC, unul dintre cei 7 judecatori membri ai biroului electoral fiind judecatorul Ionut Matei, cel care l-a condamnat pe fostul deputat PSD.

"In urma discutiilor, s-a constatat ca domnul Nicolae Vasilescu a suferit o condamnare penala si ca este in executarea unei pedepse complementare de intezicere a unei functii ce implica autoritatea de stat, aspect necontestat de persoana in cauza(...).

Astfel, domnul Nicolae Vasilescu nu poate fi membru al BEC (...) PSD a procedat la inlocuirea propunerii anterioare", se arata in procesul verbal publicat pe site-ul BEC.

Noul delegat al PSD in BEC este avocatul Razvan Alexandru Pavelescu.

O a doua problema solutionata de membrii BEC a fost cea ridicata de PMP. Partidul fondat de Traian Basescu s-a confruntat cu probleme in judete, unde i s-a refuzat prezenta delegatilor in birourile electorale pe motiv ca nu are in Parlament grupuri in ambele camere, ci doar in Camera Deputatilor.

Ordonata de urgenta adoptata de Guvernul Dancila in vederea organizarii referendumului prevede, in conformitate cu Legea 3/2000 actualizata si OUG 27/2007, ca birourile electorale "se compun dintr-un presedinte si cel mult 6 delegati ai partidelor politice parlamentare si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale cu grup parlamentar propriu in ambele camere ale Parlamentului".

In acest sens, BEC a adoptat o hotarare de interpretare a legii conform careia "cerinta de a avea 'grup parlamentar propriu in ambele Camere ale Parlamentului' se refera numai la organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale".

Ca urmare a acestor decizii, cei 6 delegati ai partidelor parlamentare in Biroul Electoral Central sunt:

Mihai Badea (USR)
Cristian Ene (PNL)
Dora Emese Szilagyi (UDMR)
Dorel Onaca (PMP)
Razvan Alexandru Pavelescu (PSD)
Daniela Calin (ALDE)

"In urma acestei hotarari interpretative propuse de USR, PMP va avea delegati in toate BEJ-urile, inclusiv la Arad. Mihai Badea (USR) a sustinut in BEC ca legea trebuie interpretata pentru acordarea unui drept si nu pentru limitarea lui. Exista un principiu similar si in dreptul civil. Prevederile contractuale neclare se interpreteaza in favoarea partii care se obliga prin acestea", a scris pe Facebook un reprezentant al USR.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu