ALERTĂ Citiți și voi cum a aflat Kovesi că a câștigat! Amănunte INCREDIBILE povestite de jurnalistul care-a întâlnit-o în aeroport, la Bruxelles!

ALERTĂ Citiți și voi cum a aflat Kovesi că a câștigat! Amănunte INCREDIBILE povestite de jurnalistul care-a întâlnit-o în aeroport, la Bruxelles!

ALERTĂ Citiți și voi cum a aflat Kovesi că a câștigat! Amănunte INCREDIBILE povestite de jurnalistul care-a întâlnit-o în aeroport!

Am întâlnit-o întâmplător în aeroportul din Bruxelles, în timp ce se îndrepta singură, însoțită doar de aghiotant, spre poarta de îmbarcare. Avionul are întârziere o oră, așa că este foarte posibil, îi spun, să aflăm rezultatul votului din comisia LIBE, prevăzut pentru ora 11, chiar înainte de decolare. Dacă are ghinion și se lungește votul, mai stă cu sufletul la gură încă aproape trei ore, cât durează zborul până la București, povestește jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Kovesi pare relaxată, destul de optimista după votul din comisia CONT, unde a luat doar un vot in fata lui Bohnert. Știe bine că francezii se vor bate mai departe pentru omul lor si ca PSD va continua sa faca lobby pana in ultima secunda împotriva ei.

Pe măsură ce se apropie ora 11 devine tot mai agitată, iși consulta mai des telefonul. Discutăm mai ales scenariul pesimist. Ce face dacă nu câștigă? Unde va continua activitatea de procuror? Ce șanse are, totuși, după succesul de marți seară?

Ce s-a văzut în timpul audierilor din Parlamentul European este un capital uriaș de încredere, ii spun. Pe baza încrederii și respectului câștigate la Bruxelles, pot face multe într-o carieră de magistrat european.  De aici se poate clădi. Indiferent de rezultatul votului din comisia LIBE, se va întoarce acasă ca un câștigător, nu ca învins.

Francezul s-a prezentat la audieri ca un excelent diplomat, trecând lejer din franceză într-o germană fără cusur sau într-o engleză impecabilă. Ca procuror însă, nu a prea avut cu ce sa se laude, maxim un caz cu un înalt funcționar dintr-o prefectură, explicat în mai multe limbi. Nu asistam, totuși, la un concurs pentru funcția de ministru de externe al UE.

Într-o engleză mai bolovănoasă, crispată de emoție, Kovesi a avut în schimb ce să le pună europarlamentarilor pe masa. Campania isterică dusă în țară și activitatea de lobby pe toate fronturile împotriva ei au ajutat-o enorm.

Virulența atacurilor i-a convins suplimentar pe cei de la Bruxelles că au în față omul potrivit să conducă viitorul Parchet European. În fine, a câștigat simpatia publicului european și a presei. A  contat în ochii europarlamentarilor, la un pas de noi alegeri.

Guvernul României s-a văzut ridicol și stupid în acțiunea de subminare a șanselor candidatului român. Poziția guvernului marchează un moment pur și simplu rușinos în istoria acestui stat care iși tratează proprii cetățeni ca pe niște inamici. Cum să-ți sabotezi singur, ca stat, șansa de a conta ceva mai mult în plan european? Este simptomatic însă pentru coaliția PSD-ALDE, care și-a făcut din distrugerea justiției și a statului de drept scopul suprem al guvernării.

Cu câteva minute înainte să se inchidă poarta de îmbarcare, primesc pe grupul de whatsapp din redacție mesajul 26, 22, 1. În prima faza nu mi-e clar ce s-a intamplat. Două secunde mai târziu apare și clasamentul.  Ați câștigat, îi comunic sec.

Își verifică telefonul de mai multe ori, nu își găsește cuvintele. E adevărat? Se renumăra voturile acum, dar se pare că ați câștigat. Puțin mai târziu primim alte confirmări. Gata, e oficial. Zâmbește larg, figura i se destinde și îmi întinde puțin încurcată mâna.

Nu e nici un alt roman în jurul ei care să o felicite pentru reușită. Mulți însă au ajutat-o și au susținut-o din toate puterile, unii la vedere, alții discret și eficient, în Parlamentul European.

Nu prea știe cum să reacționeze, ce să spună. De la terminal se aud apeluri insistente pentru îmbarcarea către București.

Emoțiile au coplesit-o. Pornește singura către poarta de îmbarcare, așa cum a venit la audieri. Singură.

Intră printre ultimii pe pasarelă. Câteva minute mai târziu, cursa Tarom decolează la 12.10, cu o ora și jumătate întârziere.

Ar fi cea mai importantă funcție din UE pe care un român ajunge sa o ocupe pe baza recunoașterii și meritelor sale.

În avion număr cel puțin doi oameni la business class, europarlamentari cunoscuți, care nu se bucură câtuși de puțin că, la câteva locuri distanță în spatele lor, la economy, zboară Kovesi, proaspăt votată în ambele comisii din Parlamentul European pentru funcția de viitor șef al Parchetului European.

Numele lor nu mai are însa nici o importanță acum. Foarte probabil că amândoi calculează de zor ce șanse mai sunt să o blocheze cumva în Consiliu sau, de ce nu, în țară cu noi anchete penale deschise la comandă.

-----

NR: Așa se explică de ce doar Dan Tăpălagă a obținut prima reacție a Codruței Kovesi pe aeroportul din Bruxelles:



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...