ALERTĂ Cristina Tarcea, șefa Curții Supreme, declarații INCENDIARE la Realitatea TV!

ALERTĂ Cristina Tarcea, șefa Curții Supreme, declarații INCENDIARE la Realitatea TV!

ALERTĂ Cristina Tarcea, șefa Curții Supreme, declarații INCENDIARE la Realitatea TV! Cristina Tarcea, despre sesizarea la CCR pe tema completurilor specializate: O imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie. Dacă va mai candida pentru un nou mandat la șefia ÎCCJ: Să citez din clasici? Aproape m-am hotărât.

Preşedinta Curţii supreme, Cristina Tarcea, a catalogat, luni seară, sesizarea transmisă către CCR de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache privind un conflict între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie drept "o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie".

"Doresc să vă spun cu certitudine şi fără nicio umbră de rezervă că ceea ce s-a întâmplat astăzi mi se pare un abuz. Şi spun asta pentru că pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află un dosar, dacă nu chiar mai multe dosare în care s-a invocat o excepţie de nelegalitate a compunerii completului de trei (judecători - n.r.). Excepţie întemeiată pe aceleaşi argumente care au fost invocate în sesizarea transmisă la Curtea Constituţională. Or, în condiţiile în care nu laşi o instanţă legal învestită să se pronunţe cu privire la problema de drept şi te duci la un alt organ al statului, la o altă instituţie a statului, aceasta nu poate să fie decât o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie. Deci, nu mi se pare normal să nu laşi judecătorul în faţa căruia s-a invocat o excepţie să se pronunţe şi să-i forţezi mâna ducându-te cu exact aceeaşi problemă la o altă instituţie, la Curtea Constituţională", a declarat Tarcea la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că se aştepta să fie sesizată CCR cu privire la un conflict între Parlament şi ÎCCJ pe această temă.

"Eu am intuit de la sfârşitul anului trecut că va urma un atac şi pe completurile de trei (judecători - n.r.). Pe mine nu mă surprinde conflictul care ni s-a comunicat astăzi, mă aşteptam la el. Mă mir chiar de ce a întârziat atât de mult, dar atacul iniţial a plecat pe completurile de trei la modul general şi, probabil, le-a mai trebuit un pic de timp ca să realizeze că de fapt completurile de trei sunt legal constituite, dar au probleme anumite completuri de trei judecători", a afirmat şefa Înaltei Curţi.

Tarcea a mai arătat că sesizarea la CCR vizează toate completurile de trei judecători în perioada 2003-2019, "deci îi ajută pe toţi cei care au fost judecaţi de un complet de trei judecători".

"Putem vorbi de incidenţa deciziei Curţii Constituţionale pe conflictul privind completurile de trei judecători în toate cauzele în care s-a pronunţat un complet de trei judecători. Deci, nu vizează o persoană, două, trei, ci toate persoanele judecate de completuri de trei judecători. Trebuie să facem o distincţie. Nu este vorba de orice fel de complet de trei judecători, este vorba de un anume complet, de complet specializat pe judecata infracţiunilor de corupţie", a explicat preşedinta ÎCCJ.

Cristina Tarcea, întrebată dacă va mai candida la șefia ÎCCJ: Să citez din clasici? Aproape m-am hotărât

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) Cristina Tarcea a anunțat, luni seară, că "aproape s-a hotărât" dacă va mai candida pentru un mandat în fruntea instanței supreme, scrie Mediafax.

Cristina Tarcea a amintit că mandatul la conducerea instanței supreme îi expiră în septembrie.

"Să citez din clasici? Aproape că m-am hotărât. Aproape că m-am hotărât. Mai întâi trebuie să fiu eu foarte convinsă că această acțiune disciplinară nu are, printre alte scopuri, și acela de a mă împiedica să mai candidez", a declarat președintele instanței supreme, întrebată dacă va mai candida pentru un mandat la conducerea ÎCCJ.

Cristina Tarcea a precizat că Secția de Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ia decizia în cazul numirii președintelui instanței supreme.

"E una dintre modificările care au fost aduse legii 303, prin modificările de astă-vară. Președintele nu are niciun rol. Niciunul. Numirea se face de către Secția de Juecători a CSM. În septembrie, când a intrat în vigoare legea de modificare a legii 303 (i-a fost luată președintelui această atribuție - n.r.)", a completat Tarcea.

Președintele instanței supreme a precizat însă că faptul că președintele instanței supreme este numit de Secția de Judecători din CSM nu i se pare o decizie legislativă greșită. "Este o soluție legislativă bună pentru că așa trebuie să fie într-un stat de drept. În cariera și promovarea judecătorilor, nu trebuie să aibă un cuvânt de spus decât corpul judecătorilor. Problema este alta. Din punctul meu de vedere, problema medierii cuiva din exteriorul puterii judecătorești s-ar putea pune doar în ipotezele în care ar exista dubii cu privire la o echidistnță totală a acelei instituții. Dacă vă uitați în spațiul public, cred că numai de dubii vă loviți. Asta e realitatea românească", a conchis Cristina Tarcea.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...