ALERTĂ CSM a respins sancționarea judecătorului Bogdan Mateescu, așa cum recomanda Inspecția Judiciară PSD, după plângerea judecătorului pesedist de la CCR, Petre lăzăroiu

ALERTĂ CSM a respins sancționarea judecătorului Bogdan Mateescu, așa cum recomanda Inspecția Judiciară PSD, după plângerea judecătorului pesedist de la CCR, Petre lăzăroiu

ALERTĂ CSM a respins sancționarea judecătorului Bogdan Mateescu, așa cum recomanda Inspecția Judiciară PSD, după plângerea judecătorului PSD de la CCR, Petre lăzăroiu. Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de respins joi raportul Inspecției Judiciare prin care se recomanda sancționarea judecătorului Bogdan Mateescu, în urma unei plângeri depuse de Petre Lăzăroiu, judecător al Curții Constituționale, care este menținut în funcție, deși mandatul i-a expirat încă din toamna anului trecut, relatează  G4Media.ro .

”Secţia pentru judecători, cu majoritate, a constatat că nu există indicii cu privire la încălcarea de către domnul judecător Mihai Bogdan Mateescu, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a normelor de conduită reglementate de art. 7 şi art. 9 alin. (2) din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi în consecinţă a respins sesizarea Inspecţiei Judiciare (6 voturi pentru şi 2 împotrivă)”, se arată într-un comunicat al CSM.

Pe 29 octombrie 2018, judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM a anunțat că este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară la sesizarea judecătorului de la Curtea Constituțională, Petre Lăzăroiu. Motivul solicitării magistratului CCR este o postare pe Facebook a lui Mateescu de la finalul lunii mai, în care atrăgea atenția asupra faptului că mandatul lui Lăzăroiu la Curte depășește limita de 9 ani prevăzută de Constituție.

”Vă spuneam că eu cred sincer în ideea de transparență și că nu am nimic de ascuns. În această linie de consecvență, aduc la cunoștință tuturor, în special colegilor mei, că azi, 26.10.2018, am primit rezoluția Inspecției Judiciare prin care, la 21.09.2018, s-a dispus începerea cercetării disciplinare împotriva mea ca urmare a sesizării domnului Lăzăroiu Petre, judecător CCR, care reclamă săvârșirea a patru abateri disciplinare printr-o postare pe pagina mea de facebook din data de 31.05.2018”, a anunțat Bogdan Mateescu pe Facebook.

Judecătorul a mai precizat că inspectorul judiciar a apreciat că există indiciile săvârșirii uneia dintre cele patru abateri disciplinare, prevăzută de art 99 lit. a din Legea 303/2004.

”Consider că este corect să fie cunoscut acest fapt deși mă bucur de protecția confidențialității procedurii disciplinare, întrucât voi continua în mod asumat să am luări de poziții prin prisma competenței decurgând din calitatea de membru ales al CSM, referitoare inclusiv la Inspecția Judiciară. Procedura disciplinară își va urma cursul firesc, potrivit legii, iar eu îmi voi exercita fără rezerve dreptul la apărare tot în condițiile prevăzute de lege”, a conchis Mateescu.

Postarea pentru care a fost cercetat judecătorul CSM se referă la faptul că judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu și-a depășit cu un an mandatul pentru care a fost numit la CCR, contrar chiar jurisprudenței Curții. Postarea din 31 mai a lui Bogdan Mateescu:

”Tudorel Toader: <>.  Însă eu tot reflectez asupra caracterului general obligatoriu al oricărei decizii a CCR, nu doar al unora, pentru că vreau să înțeleg și mărturisesc că sunt într-un mic blocaj. Am în vedere, așa cum am spus, situația d-lui judecător constituțional care stă în funcție de 10 ani, deși CCR a zis negru pe alb general obligatoriu acum vreo două luni că e neconstituțional mecanismul prin care se tinde la depășirea termenului constituțional de 9 ani. Așadar dânsul este în funcție și azi. Situația juridică e neatinsă în pofida deciziei CCR general obligatorii (…) Sincer, eu chiar vreau să înțeleg, însă uneori îmi pare că nici constituționalul nu mai e ce am învățat eu prin facultate, iar Constituția nu s-a schimbat. Așadar ce e general obligatoriu, de când și pentru cine?”

------

Petre Lăzăroiu a fost desemnat de președintele CCR, Valer Dorneanu, judecător-raportor în speța care l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea în primă instanță de trei ani și jumătate de închisoare cu executare primită anul trecut în dosarul angajărilor fictive de la Protecția copilului Teleorman.

Curtea Constituțională a amânat din nou joi, pentru a doua oară, dezbaterea pe completurile de trei judecători de la ÎCCJ pentru 19 aprilie, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

Potrivit surselor citate, aproape toți judecătorii au solicitat un nou termen pentru a putea aprofunda raportul transmis de Petre Lăzăroiu, judecătorul raportor, dar și informațiile primite de la Înalta Curte de Casație și Justiție, un document de aproximativ 130 de pagini.

Este a doua amânare a dezbaterii sesizării făcute de Florin Iordache, după ce ieri, judecătorii au decis să lase pentru azi discutarea speței.

Potrivit surselor G4Media.ro, cei patru judecători au cerut miercuri amânarea dezbaterilor pe motiv că nu au avut timp să citească raportul pe care judecătorul-raportor Petre Lăzăroiu l-a trimis abia marți după-amiază au fost Livia Stanciu, Daniel Morar, Ștefan Minea și Mona Pivniceru.

Sursele din cadrul CCR au mai explicat pentru G4Media.ro că singurul care s-a opus vehement amânării dezbaterilor a fost chiar judecătorul Petre Lăzăroiu, cel care a transmis cu mare întârziere raportul pe sesizarea făcută de Florin Iordache. Lăzăroiu a invocat motive de sănătate, susținând că are programată o operație, iar pe acest fond președintele CCR, Valer Dorneanu, a stabilit un nou termen pentru joi la ora 10:00.

Raportul întocmit de judecătorul-raportor Petre Lăzăroiu în ceea ce privește sesizarea depusă de Florin Iordache la CCR referitor la completurile de trei judecători de la ÎCCJ este orientat spre admiterea acțiunii fostului ministru al justiției, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții Constituționale.

”Concluziile raportului lasă la latitudinea Curții să decidă, nu se face o recomandare clară pro sau contra admiterii sau respingerii sesizării. În schimb, întreaga argumentație este orientată (spre admiterea sesizării lui Iordache – n. red)”, au declarat sursele citate.
”Foarte probabil va fi luată o decizie azi. Toate lucrurile arată acest lucru. Ca decizia să fie amânată ar trebui ca un judecător să propună acest lucru și se supune la vot”, au mai explicat sursele citate.

Lăzăroiu a transmis raportul colegilor săi judecători abia marți după-amiaza, cu mai puțin de 24 de ore înaintea ședinței de judecată, stabilită pentru azi la ora 10:00. Potrivit unor surse din cadrul CCR, este cu totul neuzual ca un judecător să transmită atât de târziu raportul, mai ales într-o speță importantă. Petre Lăzăroiu a fost numit judecător CCR în septembrie 2008 de către președintele de atunci, Traian Băsescu, mandatul fiindu-i reînnoit un an mai târziu. El urmează să părăsească CCR în vara acestui an.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

3 Operațiunea secretă care va schimba lumea

4 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

5 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa