ALERTĂ Epoca benzinei de sub 5 lei a luat sfârșit. Atenție, române, 57% din prețul la pompă intră pe mâinile lui Dragnea și Vâlcov!

ALERTĂ Epoca benzinei de sub 5 lei a luat sfârșit. Atenție, române, 57% din prețul la pompă intră pe mâinile lui Dragnea și Vâlcov!

ALERTĂ Epoca benzinei de sub 5 lei a luat sfârșit. Atenție, române, 57% din prețul la pompă intră pe mâinile lui Dragnea și Vâlcov! Combustibilii s-au scumpit cu 7 bani în prima zi a anului ca urmare a indexării accizei cu rata inflației. Statul încasează 57% din prețul la pompă!

Benzina a depășit prețul de 5 lei/l în majoritatea stațiilor de alimentare, carburanții scumpindu-se în prima zi a anului cu 7 bani/l în urma indexării de către guvern a accizelor cu rata inflației, relatează  Profit.ro . 

Dacă luni, 31 decembrie, la stația Rompetrol de pe Șoseaua Mihai Bravu, un litru de benzină EFIX ’95 putea fi achiziționat cu 4,94 lei, în prima zi a noului an, acesta a sărit de 5 lei pe litru, mai precis, 5,01 lei/l. O scumpire similară a fost înregistrată și în cazul motorinei EFIX Diesel. În ultima zi a anului trecut aceasta putea fi cumpărată cu 5,36 lei/l, pentru ca în prima zi a acestui an prețul să crească la 4,43 lei/l. Și compania concurentă a Rompetrol, OMV Petrom, a scumpit combustibilii tot cu 7 bani/l.

La stația OMV Petrom de pe Șoseaua Mihai Bravu, nr. 321, de exemplu, prețul benzinei s-a majorat de la 4,96 lei/l pe 31 decembrie la 5,03 lei/l pe 1 ianuarie, iar cel al motorinei, de la 5,32 lei/l la 5,39 lei/l. În urma creșterii accizei, la noile prețuri, statul încasează 57% din prețul plătit de șoferi la pompă în cazul benzinei (0,8 lei TVA și 2,038 lei accize), companiile fiind nevoite să se mulțumească cu doar 43%.

De la 1 ianuarie, acciza a fost majorată la benzină de la 1.976 lei/1000 litri, la 2.038 lei/1000 de litri, cu 3,15% mai mare decât în prezent. Similar, acciza la motorină a crescut de la 1.838 lei/1.000 l la 1.896 lei/1.000 l. Impactul asupra prețului benzinei și motorinei va fi de aproximativ 7 bani pe litru. Totodată, va fi majorat și conținutului minim de biocarburanți de la 4,5%, cât este în prezent, la 8% în benzină. Similar va fi introdus și un conținut minim de biocarburanți de 6,5% în motorină (față de 5%, cât este în prezent). Impactul acestei decizii asupra prețului benzinei și motorinei încă nu s-a făcut simțit, el urmând a depinde de evoluția cotațiilor internaționale ale biocarburanților.

 În urma deciziei de indexare a accizelor cu rata inflației, mai multe produse, printre care cele energetice și alcoolul, se scumpesc de la 1 ianuarie. Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor este actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie.

În cazul în care în ultimele 12 luni este înregistrată o scădere a prețurilor de consum, nivelul accizelor rămâne același.

Până în 2015, accizele erau exprimate în moneda euro și erau calculate anual în moneda națională, cursul de schimb valutar utilizat fiind cel stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Măsura de majorare a conținutului de biocombustibili ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, motiv pentru care Comisia Europeană a deschis pe 23 noiembrie 2017, o procedură de infringement pe tema calității carburanților comercializați, prevăzută în directiva 1513/2015 a Parlamentului European.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia