ALERTĂ Gest DISPERAT al PSD pentru a o BLOCA pe Kovesi! Ce ordin a primit ambasadorul României la UE!

ALERTĂ Gest DISPERAT al PSD pentru a o BLOCA pe Kovesi! Ce ordin a primit ambasadorul României la UE!

ALERTĂ Gest DISPERAT al PSD pentru a o BLOCA pe Kovesi! Ce ordin a primit ambasadorul României la UE! Noi detalii. Cum plănuieşte Guvernul să o blocheze pe Kovesi pentru şefia Parchetului European: se foloseşte de un vot secret. Guvernul Dăncilă o va mandata pe Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, să-i acorde punctaj minim Laurei Codruţa Kovesi în COREPER, for care va decide, în tandem cu Parlamentul European, viitorul şef al Parchetului European, susţin surse diplomatice pentru Adevărul .

Procedura de vot din COREPER este secretă, deci Guvernul Dăncilă nu va putea fi acuzat, oficial, că a acţionat împotriva României. Alegerea viitorului procuror-şef european presupune o procedură mai complicată, la care vor lua parte, cu egală putere, două instituţii: Parlamentul European şi COREPER - reuniunea ambsadorilor statelor UE la Bruxelles. COREPER este parte a Consiliului UE. România deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE în perioada ianuarie - iunie 2019. Desemnarea procurorului-şef european nu presupune un vot direct pentru unul dintre cei trei finalişti, ci un sistem de ierarhizare, pe puncte.

În acest moment, după ce a trecut de prima fază a selecţiei, Laura Codruţa Kovesi se află pe prima poziţie a listei pentru şefia Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat un procuror francez, iar pe locul trei un procuror german.

Pe 26 februarie, săptămâna viitoare, Comisia LIBE (Libertăţi Civile, Jutiţie şi Afaceri Interne) şi Comisia de control bugetar din Parlamentul European vor avea o şedinţă comună pentru a-i audia pe cei trei candidaţi. În baza unui sistem de puncte acordat de membrii comisiilor reunite ( 3 puncte – locul 1; două puncte - locul 2; un punct – locul 3), va rezulta un clasament. Dacă va avea o prestaţie bună la audieri, Laura Codruţa Kovesi are mari şanse să rămână pe primul loc şi după această rundă de selecţie, în condiţiile în care PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European, a anunţat că o susţine. La fel şi grupul ALDE. Oricum, va rezulta un clasament actualizat al celor trei candidaţi. Patru români sunt membri de drept în cele două comisii: Monica Macovei (independent), Csaba Sogor (UDMR), Traian Ungureanu (PNL) şi Cătălin Ivan (independent).

Pe 27 februarie, deci o zi mai târziu, în COREPER va avea loc o procedură de vot identică. Fiecare ambasador al ţărilor UE va oferi un punctaj celor trei procurori, de unde va rezulta un alt clasament. În condiţiile în care România deţine preşedinţia Consiliului UE, reuniunea COREPER va fi prezidată de ambasadorul României Luminiţa Odobescu, care va vota în funcţie de mandatul primit de la Ministerul de Externe.

Dăncilă e împotriva României

Surse diplomatice susţin că Executivul caută o variantă de mandat astfel încât să o împiedice pe Kovesi, dar în acelaşi timp să arate că susţine interesele naţionale. Prima varianta luată în calcul a fost un mandat de abţinere, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci trebuie să fie imparţială. Numai că abţinerea de la vot ( mai precis de la ierarhizarea celor trei procurori) ar însemna, de fapt, o decizie împotriva intereselor naţionale. Votul ar veni în contextul în care premierul Viorica Dăncilă i-a numit pe europarlamentarii PNL ”trădători de ţară” pentru că au criticat Guvernul.

”Varianta pe care va merge Guvernul e următoarea: PSD, prin MAE, o va mandata pe Luminiţa Odobescu să-i acorde punctaj minim Laurei Coruţa Kovesi. Cum votul va fi secret, Dăncilă are şi o plasă de siguranţă. Nimeni nu va putea demonstra cum a votat România, iar Kovesi ar putea pierde primul loc”, susţin sursele citate. Guvernul nu a trimis încă un mandat ofical la Bruxelles, dar o va face până la finalul acestei săptămâni. Ministerul Justiţiei va trebui să formuleze un punct de vedere oficial, care ulterior va trece pe la ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi va primi forma finală de la MAE, condus de Teodor Meleşcanu. Întrebat, ieri, la Bruxelles, dacă a discutat cu Tudorel Toader despre mandatul României pentru Kovesi, Meleşcanu a răspuns scurt: ”Nu!”.

Ce şanse are Kovesi

Cel mai simplu scenariu ca Laura Codruţa Kovesi să ajungă procuror-şef ar fi să se claseze pe primul loc atât în clasamentul Comisiei LIBE, cât şi în clasamentul COREPER. Ar mai urma doar votul din plenul Parlamentului European, care va fi o formalitate, în condiţiile în care toate marile grupuri politice o susţin. Scenariul complicat: dacă fosta şefă a DNA termină – să spunem - pe primul loc în topul LIBE, dar se clasează pe locul doi sau trei pe lista COREPER, încurcată chiar de România, atunci va urma o negociere politică între Consiliul UE şi Parlament, deci va fi din nou implicat Guvernul Dăncilă.

„Ce, suntem la Eurovison?”

Întrebat luni de jurnalişti dacă susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru postul european, Liviu Dragnea a replicat: „Ce, suntem la Eurovision sau cum?”. Ironia face ca procedura de vot în cazul Kovesi să fie asemănătoare cu sistemul de la Eurovison.

În schimb, candidatul socialiştilor europeni la funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene, Frans Timmermans, a lăudat activitatea de procuror a Laurei Codruţa Kovesi. „Am fost destul de brutal cu românii în aceste aspecte şi voi continua să fiu limpede în această privinţă. Cred că în lupta împotriva corupţiei, în viziunea mea, doamna Kovesi a făcut o treabă excelentă de-a lungul anilor şi este un procuror foarte bun. Pot depune mărturie că am văzut la treabă şi cred că este un procuror excelent. A făcut o treabă foarte curajoasă în România”, a adăugat Timmermans, care face parte din aceeaşi familie politică cu partidul condus de Liviu Dragnea.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis