ALERTĂ Gest istoric al Vaticanului: A cerut CNSAS să verifice dacă mai mulți preoți catolici din România au fost colaboratori ai Securității comuniste

ALERTĂ Gest istoric al Vaticanului: A cerut CNSAS să verifice dacă mai mulți preoți catolici din România au fost colaboratori ai Securității comuniste

ALERTĂ Gest istoric al Vaticanului: A cerut CNSAS să verifice dacă mai mulți preoți catolici din România au fost colaboratori ai Securității comuniste.
 
Ambasadorul Vaticanului la București, Miguel Maury Buendia, i-a cerut președintelui Colegiului Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), să verifice dacă șase preoți catolici din România au făcut sau nu poliție politică pentru fosta Securitate comunistă, dezvăluie  G4Media.ro .

În solicitarea trimisă CNSAS, Vaticanul precizează că a primit semnale că cei șase ar fi colaborat cu Securitatea.

Potrivit unor surse consultate de G4Media.ro , Vaticanul a cerut verificarea preoților pe motiv că unii dintre ei sunt luați în calcul pentru ocuparea unor posturi de episcopi.

Solicitarea ambasadorului Vaticanului către CNSAS: 

Sfântul Scaun a primit unele semnalări despre o posibilă colaborare a unor ecleziastici catolici din dieceza de Iași cu Securitatea Statului spre sfârșitul perioadei comuniste.

În vederea clarificării naturii acestor eventuale relații, această Nunțiatură Apostolică ar fi foarte recunoscătoare Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității pentru orice informație utilă oferită cu privire la următorii preoți:

Dâscă Isidor, Paroh și Decan de Bacău

Farcaș Benone, Rector al Institutului ”Sfântul Iosif” din Iași

Fechet Alois, actualmente rezident în Italia

Iacob Ieronim, Paroh de Constanța

Păuleț Iosif, Paroh și Decan de Suceava

Solomon Pavel, actualmente rezident în Austria

Cu mulțumiri anticipate și în așteptarea informațiilor din partea dumneavoastră, profit de ocazie pentru a vă transmite cele mai distinse salutări.

Solicitarea a fost trimisă de Vatican pe 11 iulie 2018 și înregistrată la CNSAS două zile mai târziu. Până acum nu a fost trimis niciun răspuns din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.


Foto: Nunțiul Apostolic în România (ambasadorul Vaticanului), Miguel Maury Buendia și Papa Francisc


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale