ALERTĂ Grupul civic Reset îi cere președintelui Iohannis să-l demită pe ambasadorul Dan Mihalache pentru că a cerut tuturor partidelor să o susțină pe Rovana Plumb

ALERTĂ Grupul civic Reset îi cere președintelui Iohannis să-l demită pe ambasadorul Dan Mihalache pentru că a cerut tuturor partidelor să o susțină pe Rovana Plumb

Grupul civic Reset, cunoscut prin protestele organizate în Iași împotriva PSD, îi cere președintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă să îl demită pe ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

Membrii grupului Reset protestează față de faptul că Mihalache, fost membru FSN, le-a cerut tuturor partidelor să o susțină în Parlamentul European pe Rovana Plumb, candidata României pentru postul de comisar european.

”Nu este prima dată când Dan Mihalache face declarații nepotrivite pentru funcția pe care o deține. Parcursul său profesional și politic este presărat cu importante apostazii politice și ideologice: a făcut parte din FSN, strămoșul PSD și urmașul de seamă a Partidului Comunist, iar când nu a mai prins locuri pe listă a fost recuperat de către PNL, pentru a deveni apoi consilierul Președintelui Iohannis”, arată grupul Reset.

Textul integral al scrisorii:

„Domnule Președinte Klaus Werner Iohannis,

În contextul nominalizării de către PSD a dnei Rovana Plumb pentru postul de comisar european, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Sorin Mihalache, a recomandat tuturor partidelor politice „să susțină comisarul desemnat din partea României”.

Declarația integrală a dlui ambasador este următoarea:

„A fi comisar European nu e un concurs de competențe sau aptitudini. Competențele sunt asigurate de comisie, important la nominalizare e ca acel comisar să aibă o viziune. E o chestiune de negociere politică care se poartă la nivelul statelor. De aceea aș recomanda tuturor partidelor să extragă această chestiune din disputa politică internă și să susțină comisarul desemnat din partea României. Nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană.”

Dincolo de faptul că un diplomat exclude criteriile competenței și profesionalismului, necesare postului de comisar european, care pot reprezenta o garanție a creării unei bune imagini a României în Uniunea Europeană și în lume, grupul civic Reset consideră că declarația dlui ambasador are vădite conotații politice, fapt care încalcă legea 269/17 iunie 2003 privind statutul Corpului Diplomatic și consular al României.

Un ambasador nu are dreptul să-și prezinte public opțiunile politice și nici să susțină un candidat numit politic pentru o funcție publică. Un ambasador trebuie să reprezinte un model de conduită exemplară și de respectare a regulilor. Intervenția sa într-o dezbatere publică de numire a dnei Rovana Plumb în funcția de comisar european pentru Transport din partea României este total neavenită, în condițiile în care este vorba de o propunere politică.

Declarațiile dlui ambasador intră sub incidența mai multor articole din legea 269/17 iunie 2003 privind statutul Corpului Diplomatic și consular al României:

SECȚIUNEA a 2-a. Obligațiile membrilor Corpului diplomatic și consular al României
Art. 33: – Membrii Corpului diplomatic și consular al României, cu excepția ministrului afacerilor externe, a secretarilor de stat și a subsecretarilor de stat, au obligația ca, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, să se abțină de la manifestarea în public a convingerilor lor politice.
Precum și:
CAPITOLUL VI: Incompatibilități și interdicții
Art. 50. – (1) Membrilor Corpului diplomatic și consular al României le este interzis:
b) să desfășoare propagandă prin orice alte mijloace sau alte activități în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcții publice.
De asemenea, conform art. 51, nerespectarea art. 50 (1) atrage după sine „încetarea calității de membru al Corpului diplomatic și consular al României”.
În lumina celor de mai sus, grupul civic Reset vă solicită, dle Președinte Klaus Iohannis, retragerea ambasadorului României în Regatul Unit, pentru afirmații care exced cu mult atribuțiile unui membru al Corpului diplomatic. România are nevoie în funcții publice de oameni care înțeleg importanța și responsabilitățile care sunt atașate unei funcții. Indiferent care ar fi motivele pentru care dl Mihalache a ales să solicite public partidelor politice susținerea dnei Rovana Plumb, demnitatea pe care o ocupă acesta îi impune un anumit comportament și o neutralitate față de orice aspect legat de politică.

Cu deosebită considerație,
Grupul civic Reset”



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina