ALERTĂ Jocul pervers făcut de Dăncilă face parte din strategia de campanie anti-UE a PSD!

ALERTĂ Jocul pervers făcut de Dăncilă face parte din strategia de campanie anti-UE a PSD!

ALERTĂ Jocul pervers făcut de Dăncilă face parte din strategia de campanie anti-UE a PSD! In ziua in care liderii UE vin in Romania, pentru un summit informal al Consiliului European, Liviu Dragnea s-a cerut razbunat si organizeaza un miting electoral in cealalta parte a tarii. Pana aici nimic nu e nelalocul lui, mai putin strategia de a pune ruptura in carca presedintelui Iohannis si, de ce nu, chiar a Uniunii Europene, prin Viorica Dancila, scrie jurnalista Magda Grădinaru pe  Ziare.com .

Firul narativ al unei saptamani de campanie

Expozitiunea: In 9 mai, la Sibiu, liderii europeni iau parte la un summit informal al Consiliului European. In general, la astfel de intruniri, discutiile vizeaza orientarile politice pe care statele membre si le pot asuma in comun si se adopta o declaratie de principii.

E un summit de reprezentare, nu se negociaza legi si nici bugete, dar sunt definite pozitiile de politica si geopolitica ale statelor UE.

E o explicatie minimala, necesara pentru a intelege urmatoarele momente ale naratiunii.

Intriga: In cadrul Consiliului European, fiecare stat membru are, potrivit normelor, un scaun. Romania este reprezentata - exista si o decizie a CCR in acest sens, care a transat astfel un conflict intre presedinte (in epoca, Traian Basescu) si premier (Victor Ponta) - de presedinte. In numele Germaniei, de pilda, participa cancelarul.

Asadar, la Sibiu va merge Klaus Iohannis, asa cum s-a intamplat in cazul tuturor celorlalte intruniri ale Consiliului European. Liviu Dragnea nu are ce sa caute la o astfel de reuniune, nu are niciun rol de reprezentare a statului, functia de presedinte al Camerei Deputatilor nedandu-i acest privilegiu, iar cea de sef al PSD nici atat.

E adevarat ca la Sibiu se vor afla si politicieni care nu participa la lucrarile summit-ului Consiliului, dar pentru care familia politica europeana a creat asa-numitele evenimente in marja. Asfel, cu o zi inainte de summit-ul liderilor de state, la Sibiu va avea loc si o reuniune a popularilor europeni.

PPE, care este cotat cu prima sansa in alegerile europarlamentare, potrivit ultimelor barometre de calibrare realizate de Parlamentul European, a investit un capital consistent in Romania, unde liberalii au depasit in sondaje, pentru a doua luna consecutiv, PSD-ul lui Liviu Dragnea.

Este si rezultatul deciziei PPE de a acorda Romaniei o pondere semnificativa in aceasta campanie electorala, pe care, de altfel, a deschis-o la Bucuresti, unde Manfred Weber, candidatul pentru presedintia Comisiei Europene, si-a prezentat prioritatile de mandat.
Fireste ca e o strategie politica, popularii europeni au trei partide membre la Bucuresti (PNL, PMP si UDMR), dar dinamica ascendenta a putut fi capitalizata la PNL.

Mai mult, reprezentarea PPE in Ungaria este vulnerabilizata de tendintele iliberale ale regimului politic creat de Viktor Orban, oficial suspendat din randul popularilor, iar in Spania a pierdut la alegerile interne nu doar in fata socialistilor, dar si a extremei drepte Vox, care a reusit, prima data dupa franchism, sa intre in Parlament.

Prin urmare, Romania, unde compromiterea socialismului inceputa de comunisti a fost desavarsita sub conducerea lui Liviu Dragnea, are un potential foarte bun pentru PPE.

Romania poate deveni exemplul bun din povestea acestor alegeri europene si trendul asta arata.

Investitia aceasta de imagine a PPE in liberalii de la Bucuresti contrasteaza strident cu izolarea PSD si ALDE de catre propriile familii politice europene.

La ultimele vizite pe care le-a facut in Romania, Frans Timmermans l-a evitat pe Liviu Dragnea, nu a stat macar la o fotografie formala, nu a transmis nici cel mai inofensiv mesaj de sustinere politica a PSD-ului care face parte, oficial, din aceeasi familie politica a socialistilor europeni.

Mai mult decat atat insa, si Frans Timmermans, dar si alti socialisti europeni - Ana Gomes este poate exemplul cel mai vocal - si-au asumat o pozitie contra partidului lui Liviu Dragnea, pe care nu l-ar mai vrea alaturi. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul partidului lui Calin Popescu Tariceanu care, de altfel, in utlimul IMAS realizat la comanda Europa FM, e si el pe un trend usor descendent. De capitalizat a capitalizat partidul lui Victor Ponta, dar marele castigator din sondaje ramane PNL.

Probabil a creat ceva uimire faptul ca Alianta 2020 USR/PLUS e in usoara scadere, in acest ultim sondaj, dar interpretarea trimite la bazinul la care s-a raportat cercetarea sociologica - cei care merg la vot si isi exprima clar optiunea. Asta inseamna ca miza pentru Alianta este sa convinga bazinul celor nereprezentati in masuratoare sa iasa la vot.

Asadar, la evenimentul de la Sibiu, unde liderii UE se reunesc, dand astfel si un mesaj pro-european tarii noastre, va merge, asa cum e procedura, presedintele Klaus Iohannis, iar Liviu Dragnea nici macar nu-si poate iti capul in vreo fotografie, pentru ca familia lui politica l-a izolat.

Intriga: Ca sa iasa cat de cat basma curata, Dragnea a pus la cale o strategie care sa intoarca mesajul pe care UE vrea sa-l dea romanilor. Asa se face ca Viorica Dancila, prim-ministru al Romaniei, s-a plans public ca presedintele - si Uniunea Europeana - vrea sa rupa Romania reala si muncitoare de Europa, neinvitandu-l tocmai pe prim-ministru la summit.

E putin probabil, chiar cu tot istoricul de inconsistenta intelectuala a Vioricai Dancila, ca premierul sa nu stie ca nu are ce cauta la un summit informal al Consiliului European nu pentru ca nu a fost invitat, ci pentru ca asa este procedura.

In sprijinul acestei afirmatii ca galceava pe care Dancila o starneste este una fabricata in laboratorul PSD vine chiar felul in care a fost prezentata povestea. Viorica Dancila le spune romanilor ca tocmai ea, care a muncit pentru presedintia Consiliului UE, nu a fost invitata sa stea la masa mai-marilor europeni.

Consiliul UE, cel prezidat de Guvernul Romaniei, nu e Consiliul European, se intelege. La reuniunile Consiliului UE, Viorica Dancila este indreptatita sa fi participat, aceasta institutie fiind cea care are legatura cu guvernele.

Desfasurarea actiunii: Narativul PSD spune ca, de vreme ce puternicii Europei pun stapanire pe Sibiu, orasul natal al presedintelui Iohannis, romanii autentici nu au de ales decat sa ia in stapanire un alt colt al tarii, Iasiul.

Se joaca o carte paguboasa, care a mai fost aruncata de-a lungul istoriei, si anume aceea a contrapunerii Moldovei Ardealului.

Revansa aceasta a Moldovei speculata politic e paguboasa si ascunde tocmai vointa politica de a tine Moldova in nedezvoltare.

Liviu Dragnea spera, in acest fel, sa fie razbunat si pentru rusinea de acum cateva saptamani, cand a fost nevoit sa stea ascuns in teatrul Luceafarul si sa isi camufleze fuga din fata oamenilor care il huiduiau cu cantec de fanfara.

Mai sunt cateva zile in care Liviu Dragnea sa isi inchege strategia antieuropeana, singura care ii mai este la indemana.

In zilele acestea insa, este esential pentru seful PSD sa obtina cateva asigurari interne si inca nu e clar cum o va folosi pe Viorica Dancila, aparent autonoma dupa episodul concedierii Ancai Alexandrescu din functia de consilier onorific. Spun aparenta, pentru ca interventia in povestea aceasta a summit-ului "strain", care nu ii primeste la masa pe romani chiar in tara lor, ne arata ca Viorica Dancila functioneaza dupa planul mai mare al PSD-ului.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria