Alertă la Kremlin! Evenimente tulburi în regiunea Belgorod: Două legiuni anunță eliberarea unei localități. Reacția Kievului

Alertă la Kremlin! Evenimente tulburi în regiunea Belgorod: Două legiuni anunță eliberarea unei localități. Reacția Kievului

Kremlinul este din nou în alertă. Ciocniri au fost raportate începând de luni dimineață în zona de frontieră dintre regiunea ucraineană Sumî și cea rusă Belgorod. Autoritățile ruse susțin că desfășoară acțiuni pentru a elimina un grup de sabotori ucraineni, însă conducerea de la Kiev neagă orice incursiune în teritoriul Federației Ruse.

Locul probabil al declanșării contraofensivei FOTO Twitter/ Ilia Ponamariov

„Un grup de sabotaj şi recunoaştere al armatei ucrainene a intrat în districtul Graivoron”, la graniţa cu Ucraina, a declarat guvernatorul regiunii, Veaceslav Gladkov.

„Forţele armate ruse, alături de Gărzile de Frontieră, Garda Naţională şi FSB (fostul KGB, n. red.) iau toate măsurile necesare pentru a elimina inamicul”, a adăugat Gladkov într-un mesaj publicat pe Telegram.

Tot pe Telegram, Legiunea „Libertate Rusiei” și Corpul Voluntarilor Ruși (RVK) afirmă că au „eliberat complet Kozinka, în regiunea Belgorod”. „Unitățile avansate au intrat în Graivoron”, anunță cele două formațiuni.

Kozinka este un sat situat chiar la granița cu Ucraina, iar Graivoron este un orășel situat în apropiere.

Fostul deputat rus Ilia Ponomariov, asociat cu Legiunea „Libertate Rusiei”, a scris pe Facebook că unitățile avansate „înaintează cu succes spre Belgorod”. Nu există nicio confirmare în acest sens, menționează RFERL/RL.

Canalele de Telegram administrate de bloggeri militari ruși raportează lupte în satul Gora-Podol, situat lângă Graivoron, care se află la circa 65 de kilometri vest de Belgorod.

Combatanți cu însemne ale RVK au difuzat imagini cu ei din satele Bezliudovka, Ciurovici și Liubimovka. Bezliudovka este situat în apropiere de Șebekino, în regiunea Belgorod, Ciurovici se află în regiunea Briansk, în timp ce denumirea Liubimovka este populară la granița dintre Rusia și Ucraina, regăsindu-se în special în regiunile Briansk și Kursk.

Kremlinul, în alertă!

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin este informat în legătură cu evenimentele din Belgorod. „Ministerul Apărării, FSB și Gărzile de Frontieră l-au informat pe președinte, activăm pentru alungarea acestui grup de sabotaj din teritoriul rus și pentru a-l elimina”, a declarat Peskov pentru presa rusă.

În viziunea Kremlinului, această incursiune vizează să „deturneze atenția de la Bahmut”, un oraș din estul Ucrainei pe care Rusia încearcă să-l ocupe încă din august anul trecut.

Reacția Kievului

Consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a declarat la rândul său că „Ucraina observă cu interes evenimentele din regiunea Belgorod și analizează situația, dar nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă”.

El a adăugat, referindu-se la mercenarii Wagner: „După cum știți, tancuri sunt vândute în toate magazinele militare rusești, iar grupurile clandestine de gherilă sunt compuse din cetățeni ruși”.

Purtătorul de cuvânt al contraspionajului militar ucrainean, Andrii Iusov, a apreciat că Legiunea „Libertate Rusiei” și RVK desfășoară o operațiune pentru crearea unei „zone de securitate” în regiunea Belgorod. De regulă, armata ucraineană nu comentează acuzațiile de bombardamente sau sabotaj în teritoriul Rusiei. Iusov a subliniat că doar cetățeni ruși participă la operațiunea din regiunea Belgorod.

Teritoriul rus, nesigur din cauza aventurii militare a lui Putin

În ultimele săptămâni, în timp ce se profilează o ofensivă ucraineană majoră, teritoriul rus a fost ţinta unui număr tot mai mare de sabotaje, atentate şi atacuri cu dronă atribuitede Moscova Kievului, notează AFP.

La începutul lunii mai, Moscova a afirmat că a interceptat două drone ucrainene care vizau o clădire a Kremlinului, centrul puterii în Rusia, şi a acuzat Washingtonul că a sponsorizat presupusul atac.

De fiecare dată, Ucraina a negat acuzațiile Moscovei sau s-a abţinut să comenteze.

Nu este prima dată când un grup de „sabotori” este semnalat în Rusia. În martie, incursiunea unor bărbaţi înarmaţi în regiunea de frontieră Briansk a provocat un şoc, spulberând sentimentul de inviolabilitate a frontierei ruse. Atunci, RDK a eliberat pentru scurt timp câteva sate de sub regimul Putin. Kievul a negat orice implicare în evenimentele din Briansk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...