ALERTĂ LIVE UPDATE Turcia: Insecuritatea va continua în următoarele 24 de ore, dar puciul va fi dejucat (oficial de rang înalt) (FOTO / VIDEO)

ALERTĂ LIVE UPDATE Turcia: Insecuritatea va continua în următoarele 24 de ore, dar puciul va fi dejucat (oficial de rang înalt) (FOTO / VIDEO)

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului. Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara. Președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță. Canalul public anunță proclamarea legii marțiale. Președintele Recep Tayyip Erdogan denunță o "revoltă a unei minorități în interiorul armatei".

UPDATE ORA 01.44 Turcia: Insecuritatea va continua în următoarele 24 de ore, dar puciul va fi dejucat (oficial de rang înalt)

O facțiune din armata turcă a preluat controlul unor tancuri și le-a ordonat forțelor pe care le controlează să ocupe străzile dar acestea nu au reușit să facă acest lucru în multe zone, a declarat vineri un oficial guvernamental de rang înalt, relatează Reuters.

Oficialul citat a spus că insecuritatea va continua în următoarele 24 de ore, dar că tentativa de lovitură de stat va fi dejucată și situația va fi adusă sub control.

El a recunoscut însă că forțele de securitate se confruntă în continuare cu unele dificultăți în unele sectoare din Ankara și Istanbul.

Oficialul guvernamental dă însă asigurări că forțele loiale executivului încep să redobândească controlul asupra elementelor care încearcă să răstoarne guvernul.

UPDATE ORA 01.35 Turcia: Elicoptere militare au deschis focul asupra sediului Serviciului Național de Informații de la Ankara

Elicoptere militare turce au deschis vineri noaptea focul asupra sediului din Ankara al Serviciului Național de Informații al Turciei, relatează agenția de presă Anadolu, citată de Reuters.

De asemenea, în centrul Ankarei au fost auzite două explozii puternice.

Armata turcă a anunțat vineri noaptea că a preluat puterea în Turcia, în timp ce premierul țării a subliniat că tentativa de lovitură de stat, în spatele căreia se află o facțiune a armatei, va fi înăbușită.

UPDATE ORA 01.25 Turcia: Erdogan este "într-o locație sigură" (sursă guvernamentală)

Potrivit unui oficial guvernamental turc, președintele Recep Tayyip Erdogan este într-o "locație sigură", fără a oferi mai multe detalii, informează agenția DPA.

UPDATE ORA 01.24 Turcia: Erdogan cheamă populația să iasă în stradă pentru a opune rezistență loviturii militare

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un apel populației să reziste loviturii de stat despre care susține că este executată de un mic grup de militari, transmite agenția EFE.

"Cer oamenilor noștri, lumii întregi, să umple piețele țării pentru a-i da (armatei) răspunsul necesar", a spus Erdogan într-o declarație transmisă prin telefon la postul CNN în limba turcă. "Această lovitură de stat nu va reuși niciodată. Mai devreme sau mai târziu va fi eliminată. Mă voi întoarce la Ankara", a mai spus Erdogan, amintind că el este comandantul suprem al forțelor armate.

Și ministrul turc de interne, Efkan Ala, a lansat un apel populației să iasă pe străzi pentru a apăra democrația.

UPDATE ORA 01.21 Turcia: Ministrul pentru afaceri europene cere soldaților să nu se supună ordinelor primite de la liderii loviturii de stat

Ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik le-a cerut soldaților să nu se supună ordinelor primite de la o facțiune a armatei turce aflată la originea tentativei de lovitură de stat din Turcia, relatează canalul de televiziune turc NTV, citat de Reuters.

''Nu vom ceda această democrație până la ultima noastră suflare'', a spus Celik.

Armata turcă a anunțat vineri noaptea că a preluat puterea în Turcia, în timp ce premierul Binali Yildirim a subliniat că tentativa de lovitură de stat va fi înăbușită.

UPDATE ORA 01.16 Turcia: Clădirea parlamentului, înconjurată de tancuri (Reuters)

Clădirea parlamentului turc a fost înconjurată de tancuri vineri noapte, susține un martor citat de Reuters.

Un alt martor citat de aceeași agenție susține că s-au auzit focuri de armă pe aeroportul din Istanbul.

UPDATE ORA 01.15 Turcia: Focuri de armă la aeroportul internațional din Istanbul

Focuri de armă au fost semnalate vineri noaptea la aeroportul internațional din Istanbul, în contextul în care o tentativă de lovitură de stat este în desfășurare în Turcia, transmite Reuters.

Armata turcă a anunțat vineri noaptea că a preluat puterea în Turcia, însă premierul Binali Yildirim a precizat că tentativa de lovitură de stat va fi înăbușită.

UPDATE ORA 01.13 Turcia: Nu există un sprijin larg pentru lovitura de stat (înalt oficial turc)

Un înalt oficial turc a declarat că nu pare să existe un sprijin larg în cadrul armatei turce pentru tentativa de lovitură de stat în curs de desfășurare vineri noapte, informează Reuters.

El nu a oferit mai multe detalii, dar comentariile sale se fac ecoul celor ale președintelui Tayyip Erdogan, care a declarat mai devreme că puciul este o încercare a unei mici facțiuni din interiorul armatei și că i se va pune capăt în curând.

UPDATE ORA 01.00 Turcia: Televiziunea de stat TRT și-a întrerupt emisia

Televiziunea de stat turcă TRT și-a întrerupt emisia vineri noapte, după ce un crainic a citit un comunicat al armatei anunțând că militarii au luat puterea printr-o lovitură de stat, informează Reuters.

Separat, președintele Tayyip Erdogan a declarat canalului privat CNN Turk că lovitura de stat este o încercare a unei facțiuni a armatei și și-a chemat susținătorii să iasă în stradă.

UPDATE ORA 00.55 Turcia: Explozie violentă auzită la Ankara (AFP)

O explozie violentă a fost auzită vineri în centrul Ankarei, capitala Turciei, unde armata susține că a preluat controlul țării, iar deasupra orașului au fost văzute avioane de vânătoare și elicoptere, transmite un corespondent al AFP, informație confirmată și de Reuters.

Potrivit AFP, pentru moment nu se cunosc motivele acestei explozii. Reuters relatează, pe de altă parte, că un elicopter militar a deschis focul deasupra capitalei.

UPDATE ORA 00.49 Turcia: Trebuie să se evite 'orice confruntare mortală', afirmă șeful diplomației ruse

UPDATE ORA 00.48 Turcia: Erdogan denunță o "revoltă a unei minorități în interiorul armatei" (TV)

Președintele islamo conservator Recep Tayyip Erdogan a denunțat vineri noapte o "revoltă a unei minorități din cadrul armatei", cerându-le turcilor să reziste la o "tentativă de lovitură de stat" și să iasă în stradă, informează AFP.

Omul forte al Turciei, care s-a exprimat prin telefon la canalul de știri CNN-Turk, a declarat: "Nu cred absolut deloc că acești puciști vor reuși".

UPDATE ORA 00.44 Turcia: Obama, informat despre evoluția situației (Casa Albă)

UPDATE ORA 00.33 Turcia: Canalul public anunță proclamarea legii marțiale (comunicat al armatei)

Canalul televiziunii publice din Turcia a difuzat vineri noapte un comunicat al "forțelor armate" anunțând proclamarea legii marțiale și restricții de circulație pe întreg teritoriul turc, informează AFP.

"Nu vom permite ca ordinea publică să fie degradată în Turcia... Restricții de circulație sunt impuse în țară până la noi ordine", a indicat printre altele un comunicat semnat de "Consiliul păcii în țară", care afirmă că "a luat controlul în țară", în timp ce elicopterele survolau capitala turcă Ankara după zboruri la joasă altitudine ale avioanelor de luptă.

UPDATE ORA 00.31 Lira turcească în cădere, după ce premierul turc a anunțat o tentativă de lovitură de stat

UPDATE ORA 00.28 Tentativă de lovitură de stat în Turcia: Președintele Erdogan este în siguranță, susține o sursă prezidențială

Președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță, a declarat vineri o sursă din cadrul președinției turce, adăugând că declarația făcută în numele forțelor armate care anunță o preluare a puterii nu a fost autorizată de conducerea armatei, relatează Reuters.

Sursa citată face apel la întreaga lume "să fie solidară" cu poporul turc.

Conform aceleiași surse, președintele Recep Tayyip Erdogan și guvernul turc sunt încă la putere și nu vor tolera tentativele de subminare a democrației.

Armata turcă a anunțat vineri că a preluat puterea în Turcia, dar prim-ministrul Binali Yildirim susține că tentativa de lovitură de stat va fi dejucată.

UPDATE ORA 00.24 Turcia: Franța își cheamă cetățenii "să nu iasă afară" după "evenimente serioase"

UPDATE ORA 00.20 Accesul la Facebook, Twitter și Youtube a fost restricționat în Turcia

Accesul la Facebook, Twitter și Youtube a fost restricționat vineri în Turcia, la scurt timp după ce au apărut informații că o lovitură de stat militară este în curs de desfășurare, au anunțat două grupuri de monitorizare a internetului citate de Reuters.

Turkey Blocks, un grup care monitorizează blocările de internet în țară, și Dyn, care monitorizează performanța pe internet și traficul global, au raportat că este dificil sau imposibil a accesa serviciile social media în Turcia.

Guvernul turc sub conducerea președintelui Tayyip Erdogan a cerut în mod repetat blocarea rețelelor de social media în perioadele de criză și incertitudine politică. De data aceasta nu a fost clar imediat dacă guvernul sau alt actor a ordonat blocarea de vineri seara.

În mod normal, guvernul își pune în aplicare restricțiile la internet prin ordine date principalilor furnizori de servicii de internet din Turcia, scrie Reuters.

UPDATE ORA 00.13 Turcia: Șeful Statului Major luat ostatic (Anadolu)

Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara vineri, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu, în timp ce canalul de televiziune CNN Turk a declarat că președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță, informează Reuters.

UPDATE ORA 23.42 Armata anunță că a preluat puterea în Turcia (Dogan)

Armata turcă a anunțat, vineri noaptea, că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea în țară, relatează agenția de presă Dogan, în timp ce liderii politici au dezmințit informația că ar fi avut loc o lovitură de stat și susțin că mențin puterea, transmite DPA.

Desfășurări masive ale forțelor armate au avut loc la Ankara și Istanbul, atât la sol, cât și în aer. Există informații conform cărora la Ankara au fost trase focuri de armă. Armata a anunțat că a preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul, potrivit agenției Dogan, după închiderea parțială a celor două poduri de peste strâmtoarea Bosfor.

În 1997, armata turcă a forțat guvernul în ceea ce a fost numită o 'lovitură de stat post-modernă'. Ultima dată când armata a preluat total puterea în Turcia s-a întâmplat în 1980, când a fost suspendată constituția țării.

UPDATE ORA 23.36 Prim-ministrul turc denunță o "tentativă ilegală" a "unui grup" din cadrul armatei

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o "tentativă ilegală" a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informează AFP și Reuters.

Binali Yildirim a adăugat că cei implicați în ceea ce a descris ca o tentativă de lovitură de stat a unui grup din cadrul armatei vineri vor plăti prețul cel mai ridicat, notează Reuters.


"Aceasta este o încercare de revoltă, nu îi vom lăsa să câștige", a spus Yildirim, citat de Xinhua.

În același timp, avioane de luptă survolau la joasă altitudine Ankara, urmate de elicoptere, a constatat AFP.

Canalele de știri din Turcia au anunțat la rândul lor o "tentativă de lovitură de stat". Canalul de informații CNN-Turk a anunțat o mobilizare "extraordinară" în fața sediului Statului Major al armatei.

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 HARTĂ Ploi și vijelii în jumătate de țară, urmează două zile cu cod galben

2 „M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel” / Fosta jurnalistă Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltă…

3 VIDEO Umbrărescu a scos „bestiile" din parcare pe șantierele Autostrăzii Moldovei

4 Hm, americanii...

5 A fost mâna Rusiei? / Misterul scufundării Mohammad Z și canalul Bîstroe