ALERTĂ MUIE pentru Tudorel! CSM a avizat NEGATIV proiectului de ordonanța de urgență care modifică OUG 7!

ALERTĂ MUIE pentru Tudorel! CSM a avizat NEGATIV proiectului de ordonanța de urgență care modifică OUG 7! Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pe proiectu de ordonanță de urgență care modifică OUG 7, a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției. Potrivit sursei citate, CSM și-a motivat avizul negativ prin faptul că instituția și-a menținut poziția în ce privește tuturor dispozițiilor cade exced propunerile formulate de Consiliu, relatează G4Media.ro.

Președinta CSM, Lia Savonea, a precizat, vineri că, inițial, CSM a cerut modificarea legilor justiției în ce privește admiterea în magistratură și promovarea la Înalta Curte, dar că proiectul de OUG 7 promovat de Tudorel Toader a cuprins și alte solicitări decât cele solicitate de CSM, ”modificări ce au generat o serie de îngrijorări”.

Președinta CSM susține că după adoptarea ordonanței, CSM a solicitat abrogarea dispozițiilor care nu au fost propuse de Consiliu.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a criticat, marți, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, noul proiect de OUG pregătit de guvern care ar urma să modifice OUG 7, prin care s-au adus o serie de modificări legile justiției, respinse de magistrați. Întrebat cum ar trebuie să arate avizul CSM în ce privește noul proiect de ordonanță, Augustin Lazăr a pledat pentru aviz negativ.

”Aviz negativ, evident. Ar fi a patra ordonanță de urgență care ar amplifica și mai mult incertitudinea reglementării legilor justiției. Aceasta după ce anul trecut lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile justiției au dobândit un anume contur. Acum vine Executivul care, prin a patra ordonanță de urgență vrea să ajusteze legile justiției. De ce deranjează pe magistrați această acțiune? Îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistrații sunt oameni care reflectează asupra legii, ei vor să știe care le este statutul legal, cum ar trebui să acționeze conform legii. Și iată că ne aflăm acum la a patra ordonanță de urgență care este expresia lipsa cooperării loiale cu autoritatea judecătorească”, a declarat Lazăr la CSM

Prin noua ordonanță, Tudorel Toader renunță la câteva modificări controversate. Astfel, la numirea procurorilor șefi, avizul se întoarce de la plen la secția pentru procurori, se elimină interzicerea delegării în funcție care risca să gnereze blocaje majore în sistem și se renunță la prevederea care le-a permis judecătorilor să candideze la funcții de conducere în parchete. Se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor – cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii.

Tudrel Toader nu se atinge în schimb de modificarea care blochează procurorul general să infirme actele efectuate de secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție. Astfel, Secția condusă de Gheorghe Stan și Adina Florea rămâne cu un grad de autonomie sporit față de Parchetul General.

 
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …