Liberalii au depus un denunț penal la Parchetul General împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, pe care îl acuză de împiedicarea cu premeditare a exercitării de către cetățenii români din străinătate a dreptului de vot, relatează G4Media .

”Astăzi, președintele PNL diaspora, dl senator Viorel Badea, a depus la Parchetul general un denunț penal împotriva ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 26 mai este incalificabil și ministrul Meleșcanu trebuie să răspundă penal pentru fapta cu premeditare săvârșită de acesta și de toți cei cu responsabilități în organizarea alegerilor în secțiile de votare din străinătate, fapta cu premeditare de împiedicare a exercitării dreptului de vot al cetățenilor români. Este o faptă cu premeditare la care am asistat duminică, atunci când mii de cetățeni români, alungați din țară de această guvernare și de guvernările PSD din anii trecuți, români care și-au căutat un nivel de trai mai bun în alte țări și au vrut să schimbe România în bine, le-a fost interzis dreptul la vot într-un mod inimaginabil”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al PNL, ionel Dancă, într-o conferință de presă.

Dancă a susţinut că PSD şi ALDE „au încercat să împiedice sub toate formele” exercitarea dreptului de vot.

„În denunţul penal depus astăzi la Parchetul General sunt evidenţiate aceste fapte care demonstrează intenţia autorului, respectiv ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi probele în susţinerea acestei acuzaţii. (…)Din păcate, ceea ce s-a întâmplat duminică arată o ură a PSD şi ALDE, care, ştiind că nu vor obţine niciun folos în urma votului exprimat de cetăţenii români din străinătate, au încercat să împiedice sub toate formele exercitarea acestui drept de vot”, a adăugat Dancă.

Dancă a spus că, potrivit Codului penal, împiedicarea votului prin orice mijloace se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. El a mai susţinut că liberalii cer lui Meleşcanu şi Guvernului să renunţe la „această prigoană a românilor plecaţi în străinătate”.

Dancă a afirmat că PNL îi invită pe toţi cetăţenii lezaţi să îi trimită sesizările lor pentru a le acorda asistenţă juridică.

Senatorul Viorel Badea a spus, la rândul său, că imaginea României în străinătate s-a deteriorat.

„Aici nu este numai vorba de încălcarea drepturilor cetăţenilor din Diaspora, este vorba, în acelaşi timp, de deteriorarea gravă a imaginii României în străinatate, de deteriorarea relaţiilor pe care cetăţenii români din diaspora le au cu autorităţile şi de respectul pe care cetăţenii români îl au faţă de autorităţi. Guvernul Dăncilă nu a făcut altceva decât să-i îndepărteze pe cetăţeni şi mai mult de România”, a spus Badea.