ALERTĂ Președintele anunță că va merge la toate ședințele de guvern! Ce spune despre Referendumul pe Justiție

ALERTĂ Președintele anunță că va merge la toate ședințele de guvern! Ce spune despre Referendumul pe Justiție

ALERTĂ Președintele anunță că va merge la toate ședințele de guvern! Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți dimineața, la Viena, că va merge la ședințele de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți dimineața, la Viena, că va merge la ședințele de Guvern pentru a împiedica adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, despre care a spus că ar fi o eroare gravă pentru România.

„Am solicitat agenda (şedinţei de Guvern – n.r.). Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru preşedinţie (a Consiliului UE – n.r.) şi, chiar dacă suntem pregătiţi, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare, ca să zic aşa, în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la şedinţele de Guvern”, a precizat Klaus Iohannis, la Viena, unde participă la Forumul la nivel înalt Europa – Africa.

El a avertizat că ”o ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere ar fi o eroare gravă pentru România”.

În ceea ce privește solicitarea lui Liviu Dragnea ca președintele să fie pus sub acuzare pentru înaltă trădare, Klaus Iohannis a răspuns: ”Este un demers politicianist, care din capul locoului este sortit eșecului. Nu poate nimeni să facă o plângere penală împotriva președintelui. Pentru înaltă trădare sunt proceduri parlamentare complicate, nu are nici un suport, este o fantezie a pesediștilor”.

”Cu siguranță despre acel referendum (privind Justiția – n. red.) o să mai vorbim”, a conchis șeful statului.

Luni, președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să îi transmită agenda fiecărei ședințe de guvern cu 24 de ore înaintea fiecărei ședințe, în baza articolului 87 din Constituție. Cererea, o premieră în România, vine pe fondul temerilor că guvernul ar putea adopta o Ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, cerută insistent duminică seară de șeful PSD, Liviu Dragnea, dar și de baronul PSD de Vrancea, Marian Oprișan.

De asemenea, tot duminică, Liviu Dragnea a solicitat în premieră social-democraţilor să depună o plângere penală pentru înaltă trădare pe numele şefului statului, Klaus Iohannis.

”Peste toate aceste acţiuni ale acestor europarlamentari români, cetăţeni români, deasupra tuturor este Iohannis, care într-un mod prin care trădează interesele României spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Asta este act de trădare a intereselor naţionale ale acestei ţări, practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Drăghici, domnule Mircea Drăghici, împreună cu domnul Iordache, care este prieten la cataramă cu domnul Iohannis şi cu sprijinul de specialitate al domnului Toader, vă rog ca după Anul Nou să depuneţi acea plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis,” a declarat liderul PSD la finalul ședinței Consiliului Național al partidului.

Însă punerea sub acuzare a președintelui României este un demers sortit eșecului dată fiind actuala matematică parlamentară. Și asta pentru că acțiunea nu este una pur juridică, ci este un mixt politico-juridic și, cel mai important, demersul trebuie să fie demarat în Parlament, iar PSD și ALDE sunt departe de a avea voturile necesare.

Pe 3 decembrie, liderul USR, Dan Barna, i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să participe la toate ședințele de Guvern care vor mai avea loc în acest an pentru a împiedica adoptarea ordonanței anunțate pentru amnistie și grațiere. USR i-a oferit șefului statului și motivul pe baza căruia poate merge la ședințele de Guvern: pregătirea preluării de către România a președinției Uniunii Europene.

,,USR va face tot ce depinde de noi în situația în care această ordonanță va apărea, dar până atunci trebuie ca fiecare forță responsabilă din societate să încerce să blocheze un astfel de demers care ar însemna, din punctul nostru de vedere, sfârșitul democrației în România. De aceea, îi solicităm președintelui României să utilizeze la maxim atribuțiile legale pe care le are și să participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare ședință de Guvern”, a declarat Dan Barna.

O sătpămână mai târziu, liderul PNL, Ludovic Orban, a criticat propunerea USR ca preşedintele Klaus Iohannis să participe la toate şedinţele de Guvern până la sfârşitul anului, despre care a spus că este „o prostie fără margini”.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Așa îl cheamă” / Oana Zăvoranu a făcut public adevăratul nume al lui Luis Lazarus

2 Așa o fi?

3 TOP 50 cei mai bine plătiți sinecuriști ai României!

4 „Când am văzut-o pe Nicoleta Luciu goală am avut un șoc”

5 Zvon...