ALERTĂ Propunere de modificare a Codului Penal cu dedicație pentru Dragnea. PSD redefinește grupul infracțional organizat!!!

ALERTĂ Propunere de modificare a Codului Penal cu dedicație pentru Dragnea. PSD redefinește grupul infracțional organizat!!!

Una dintre cele mai flagrante propuneri de modificare a Codului Penal vizează redefinirea grupului infracțional organizat, astfel încât încadrarea în această infracțiune va fi foarte dificil de realizat, au explicat pentru G4Media.ro experți în drept penal. Noua definiție este vagă și presupune întrunirea mai multor condiții pentru ca fapta să fie infracțiune. DNA a început urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea în noiembrie anul trecut, acuzat între altele de constituirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit propunerii de modificare a Codului Penal, nu constituie grup infracțional organizat ”grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupuplui.”

Cum este definit în prezent grupul infracțional organizat în Codul Penal

(6) Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.

Cum sună propunerea de modificare a PSD. La articolul 367, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

(6) Prin grup infracțional organizat se înțelege grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă și acționează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni grave, pentru a obține direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material; Nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului. Prin infracțiune gravă se înțelege oricare dintre infracțiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani. 

”Texul nu este juridic, e pus cu mâna pentru cineva anume. Este practic o dezicriminare a unor fapte. Pe lângă Dragnea, vor beneficia și alți infractori din dosare de trafic de dorguri sau alte infracțiuni grave care vor spune: noi ne-am organizat ocazional, nu avem roluri prestabilite, deci nu suntem grup infracțional organizat”, au explicat pentru G4Media sursele citate.

Potrivit comunicatului DNA din noiembrie 2017, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Mai sunt alte propuneri cu dedicație, cum ar fi modificarea termenelor de prescpripție în sensul că pentru toate infracțiunile cu pedepse între 5 și 20 de ani, termenul de prescripție scade de la 10 ani la 8 ani. Mai mult, întreruperea cursului prescripției a fost modificată și este limitată doar în dosararele în care există deja suspecți sau inculpați. Asta înseamnă că toate în cazul tuturor infracțiunilor de corupție și nu numai (trafic de droguri), chiar dacă s-au deschis dosare penale dar nu există încă suspecți sau inculpați, cursul termenului de prescripție nu se suspendă. Astfel, faptele penale săvârșite înainte de 2010 sunt practic prescrise.

Nu ar fi singurele modificări cu dedicație pentru Liviu Dragnea, susțin sursele G4Media.ro. O altă propunere de modificare cu dedicație pentru Dragnea este la articolul 269, referitor la favorizarea făptuitorului. La acest articol se introduce un alineat care prevede următoarele:

4) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) următoarele:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative;

Potrivit surselor G4Media.ro, această prevedere vizează dosarul Belina. Potrivit surselor G4Media.ro, alte modificări sunt cu dedicație pentru Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de mărturie mincinoasă și de favorizarea făptuitorului. De următoarele modificări ar urma să profite din plin șeful Senatului:

25. La articolul 269, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II, nu se pedepseşte.”

26. La art. 269 după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) următoarele: c) mărturia depusă în cadrul unor proceduri judiciare ori modalitatea de efectuare a unor expertize în cauze judiciare.”

27. La articolul 273, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

„(4) Nu constituie infracţiune refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează, refuzul de declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului şi nici simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos şi de rea-credinţă, al acestora.”

Procesul lui Călin Popescu Tăriceanu se apropie de final. Ultimul termen de judecată, pe fond, a fost stabilit pentru 8 mai, urmând să fie pronunțată o sentință în prima instanță.

În anul 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, alături de Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care cei doi le-au dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Potrivit Hotnews.ro, PSD a întocmit trei noi proiecte de modificare a Codului penal, a codului de procedură penală și a codului de procedură civilă, publicate joi pe site-ul Comisiei speciale parlamentare pentru legislația în domeniul justiției, condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache. Comisia se reunește joi de la ora 11 pentru a relua discuțiile pe aceste modificări, amânate de la finalul anului trecut. Deputatul USR Stelian Ion, membru în comisie, a declarat jurnaliștilor că timp de două săptămâni proiectele vor sta în dezbatere publică, apoi vor intra în procedură de vot.

Liviu Avram pe Facebook: Mafia în acțiune. În Parlament

„Când scrii Codul de procedură penală cu gândul la Liviu Dragnea. Exemplu.

Articolul 406, privind modul de redactare a hotărârilor judecătorești. Spune că motivarea se redactează în 30 de zile, maximum 90, de către unul dintre judecătorii completului și se semnează de către ceilalți membri. Apoi adaugă:

„În caz de împiedicare a vreunuia dintre membrii completului de judecată de a semna, cauza se repune pe rol şi se reiau dezbaterile”.

Bine, veți spune, dar la Liviu Dragnea (unde doi din complet n-au mai semnat motivarea că s-au pensionat), decizia este definitivă, nu i se mai pot aplica viitoarele prevederi. A avut grijă Florin Iordache și de asta.

Căci iată ce a băgat la articolul 453, care stabilește cauzele de revizuire a hotărârilor definitive:

„g) neredactarea şi/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei”.

Dacă vor fi votate aceste prevederi, Liviu Dragnea va avea dreptul să ceară revizuirea sentinței în dosarul Referendumul.”

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalist de investigații: Andreea Moldovan este în conexiune cu unul dintre cele mai mari holdinguri farma di…

2 Așa o fi?

3 Ar fi bomba anului, Gâdea și Ciuvică și-ar face seppuku în direct! / O va propune USR-PLUS pe Camelia Bogdan pen…

4 DNA l-a trimis în judecată pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda, „Olguțul”

5 Așa o fi?