ALERTĂ Rămas fără majoritate, Dragnea a ajuns la mâna UDMR! Legea pensiilor a fost amânată, la solicitarea PSD, după ce maghiarii au amenințat că nu votează

ALERTĂ Rămas fără majoritate, Dragnea a ajuns la mâna UDMR! Legea pensiilor a fost amânată, la solicitarea PSD, după ce maghiarii au amenințat că nu votează

ALERTĂ Rămas fără majoritate, Dragnea a ajuns la mâna UDMR! Legea pensiilor a fost amânată, la solicitarea PSD, după ce maghiarii au amenințat că nu votează. Proiectul legii pensiilor nu va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, aşa cum a anunţat cu o zi înainte preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Adrian Solomon, după ce chiar PSD nu a fost de acord cu introducerea inițiativei pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot final.

 Motivul abandonării pentru moment a legii pensiilor este că PSD și ALDE au rămas fără majoritate în cameră și au nevoie de voturile UDMR pentru a-și trece proiectele.

Or, maghiarii conduși de Kelemen Hunor au amenințat că nu vor vota proiectul de lege din cauza respingerii unui amendament pe care îl depuseseră și care viza persoanele cu dizabilități.

În acest context, social-democrații nu au vrut să riște introducerea legii pensiilor pe ordinea de zi, deoarece dacă proiectul nu ar fi întrunit minimum 165 de voturi, ar fi fost respins definitiv. În acest moment, PSD și ALDE au împreună 163 de deputați, cu doi mai puțin decât majoritatea necesară.

Deși PSD a pierdut oficial majoritatea în Camera Deputaților pe 3 decembrie, când patru parlamentari au demisionat din partid (detalii aici), formațiunea condusă de Liviu Dragnea a rămas de facto în minoritate încă de la începutul sesiunii parlamentare, când mai multe proiecte ale social-democraților au fost amânate sau au trebuit modificate pentru a putea fi adoptate cu voturile altor partide decât cele care compun coaliția (detalii aici și aici).

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul legii sistemului unitar de pensii, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, anunţând că proiectul urmează să intre în şedinţa de miercuri a plenului Camerei Deputaţilor.

S-au înregistrat 14 voturi pentru, 5 împotrivă şi o abţinere.

Comisia a acceptat în majoritate amendamente ale PSD, fiind respinse, în cea mai mare parte, propunerile Opoziţiei.

Conform unui amendament adoptat, pensionarii cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată potrivit prevederilor legii şi indemnizaţia socială, cei care au un stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani – pensia minimă se stabileşte în procent de 40% din din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...