Este prima dată când tabăra Liei Savonea pierde controlul în secţie. Şefa Instanţei Supreme, Corina Corbu, judecătoarea Mariana Ghena şi judecătoarea Nicoleta Ţânţ, care de regulă votau cu gruparea Liei Savonea, s-au alăturat de această dată taberei reformiste reprezentate de magistraţii Andrea Chiş, Bogdan Mateescu şi Mihai Bălan.

Totul a plecat de la două articole din Luju, o publicaţie anti-justiţie, apropiată de Antena 3. Într-un articol erau linşaţi magistraţii care l-au condamnat pe Liviu Dragnea:  CHIPURILE RĂULUI – Lista cu judecătorii care l-au condamnat nelegal pe Liviu Dragnea. Şase magistraţi l-au executat în dosarul “angajărilor fictive” .

Într-altul erau publicate  susţinerile fostului judecător CCR Petre Lăzăroiu, potrivit căruia Liviu Dragnea a fost condamnat politic .

Articolele au fost analizate de Inspecția Judiciară, însă inspectoarea Roxana Petcu şi şeful IJ Lucian Netejoru au concluzionat că nu a fost afectată independenţa judecătorilor ÎCCJ, în ciuda opiniei şefei Direcţiei de inspecţie pentru judecători.

Inspectoarea Roxana Ioana Petcu este soţia unui fost secretar de stat PSD din MAI şi fost prefect de Ilfov şi Bucureşti, Adrian Petcu. Ea este suspectă de plagiat, potrivit jurnalistei Emilia Şercan.

Magistraţii din CSM au fost revoltaţi de decizia şefului IJ Lucian Netejoru şi au solicitat Inspecţiei să îl ancheteze pentru gravă neglijenţă.