ALERTĂ Schimbare majoră de tactică. Ordonanța de urgență pentru salvarea lui Dragnea, anunțată, asumată și negociată la Bruxelles

ALERTĂ Schimbare majoră de tactică. Ordonanța de urgență pentru salvarea lui Dragnea, anunțată, asumată și negociată la Bruxelles

Marea noutate față de precedentele tentative de modificare a legislației penale pentru a-l salva pe Liviu Dragnea și pe alți cercetați penal de justiție este că de această dată totul se întâmplă la vedere, asumat, pe față. Ar fi a patra încercare, după cele din ianuarie 2017, iulie și decembrie 2018, când PSD a și formalizat decizia în CEX de a adopta OUG pentru modificarea Codurilor, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Modificările Codurilor Penal și de Procedură Penală vor reduce pedepse, termene de prescripție, vor extinde perioada de contestație în anulare, vor dezincrimina anumite fapte și vor deschide calea rejudecării unor dosare.

De vineri încoace, de când G4Media.ro și alte site-uri au dezvăluit conținutul viitoarelor OUG și au explicat cum îl vor ajuta pe Liviu Dragnea și pe alți politicieni să scape de procese și condamnări, oamenii puterii, în frunte cu liderul PSD, discută deschis despre necesitatea adoptării acestei ordonanțe de urgență.

Dragnea l-a avertizat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că în partid există mai departe nemulțumiri, un fel de a spune că deși a scăpat de moțiunea simplă, s-ar putea să zboare la viitoarea remaniere în caz că nici de această dată nu va livra marfa promisă de atâta timp.

Liderul PSD a explicat luni seară la Antena 3 că proiectul de OUG va fi trimis la Bruxelles înainte de adoptare și că o echipă din care face parte și Victor Negrescu, pus pe listele PSD la europarlamentare, le va explica oficialilor europeni ce vrea să facă guvernul în justiție.

Nici organul oficial de propagandă al PSD, Antena 3, n-a mai îngropat subiectul. Dimpotrivă, de luni încoace explică pe larg că modificările la Coduri sunt necesare pentru a corecta abuzurile din trecut.

Marți dimineața de pildă, deputatul PSD, Eugen Nicolicea, afirma într-o emisiune realizată de Adrian Ursu că speră că OUG-ul se va da de această dată. Cei doi au convenit că viitoarea OUG ar trebui să cuprindă mai multe modificări, nu doar articolele care trebuie corelate cu deciziile Curții Constituționale.

Este o evidentă schimbare de tactică prin care coaliția PSD-ALDE încearcă să transmită publicului intern și extern că nu are nimic de ascuns, că modificările sunt legitime și necesare pentru sistemul de justiție. De la noaptea ca ”hoții au trecut” la ”ziua pe față”.

Până acum, doar câteva asociații de magistrați au mai reacționat la proiectul prezentat public, avertizând că modificările ”atacă însăși structura sistemului de drept penal” și că ”legea – nedezbătută public, neelaborată de puterea legislativă și nejustificată de vreo urgență – este adecvată doar nevoilor unui grup de persoane și nu nevoilor societății în ansamblu”. Și procurorul general, Augustin Lazăr, a arătat într-o declarație că urgența modificărilor nu se justifică iar unele sunt suspecte de neconstituționalitate.

De această dată s-a intrat în linie dreaptă. Iminența modificărilor n-a mai produs nici o emoție publică. Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, este foarte posibil ca OUG-ul să fie adoptat în ședința de joi a guvernului, în ciuda amenințărilor lansate de șeful statului că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe tema justiției în ziua alegerilor europarlamentare.

Adoptarea unui OUG menit săi scape pe mulți politicieni de justiție, în frunte cu Dragnea, ar putea oferi pretextul perfect pentru organizarea referendumului. PSD și ALDE ar putea plăti scump la alegeri dinamitarea justiției, însă Dragnea și Tăriceanu au ca principal obiectiv salvarea personală, fiind prea puțin interesați de eventualele pierderi electorale.

Procesul lui Dragnea în dosarul angajărilor fictive se apropie cu pași repezi de final, din acest motiv liderul PSD nu mai are timp și presează la maxim pentru adoptarea unui OUG cât mai curând posibil.

Totul depinde de acum de premierul Viorica Dăncilă, plimbată pe bază de lobby israelian o tură prin Washington, unde până la această oră nu a reușit să bifeze nici o întâlnire oficială. Cazarea la hotelul Trump International nu înseamnă totuși că a fost primită de președintele Trump.

Cu Dăncilă în America, Dragnea a pus la îndoială, pentru prima dată, eficiența relației cu Statele Unite, afirmând luni seară la Antena 3 că relația este ”bunicică” și că ”avantajele concrete pentru România, din punct de vedere economic şi strategic, nu sunt foarte mari.”

Rămâne de văzut dacă lobby-ul masiv și șantajul pe față al Bucureștiului vor determina în cele din urmă Washingtonul să închidă ochii la opera de distrugere a justiției în România. Ar fi o eroare, iar Statele Unite vor deconta în timp complicitatea cu un stat mafiotizat.

Amenințarea lui Timmermans cu excluderea PSD din familia socialiștilor europeni n-a stârnit nici cea mai mică emoție la București.

În fine, vom vedea dacă Bruxelles-ul va găsi pârghii să oprească încă un dezastru anunțat în Europa de Est sau vom asista la activarea articolului 7 împotriva României, la fel ca în cazul Ungariei și Poloniei, alte două țări care au călcat în picioare valori democratice de bază și regulile statului de drept.

Dacă Guvernul va apăsa butonul nuclear care va spulbera legislația penală, un referendum nu va mai putea repara răul făcut justiției. Însă mobilizarea totală la vot și un referendum simbolic vor putea aplica cea mai drastică sancțiune posibilă într-o democrație unor partide care propun legalizarea corupției și furtul ca mod de viață: începutul extragerii lor de la butoanele puterii.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro