ALERTĂ Trump a semnat actul de retragere a SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

ALERTĂ Trump a semnat actul de retragere a SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

Președintele american Donald Trump a semnat luni, în Biroul Oval, un decret care pune capăt participării SUA la Tratatul de liber-schimb trans-pacific (TPP), negociat intens timp de mai mulți ani de administrația Obama, transmite AFP.

Tratatul, văzut ca o contrapondere la influența tot mai mare a Chinei, a fost semnat în 2015 de 12 țări din Asia-Pacific reprezentând 40% din economia mondială, însă nu a intrat încă în vigoare.

"Vorbim despre acest lucru de mult timp", le-a spus el jurnaliștilor prezenți la ceremonia de semnătură, considerând că decizia "este o alegere bună pentru lucrătorul american".

În timpul campaniei, Donald Trump a denunțat ferm acest acord, spunând că este unul 'teribil', și a promis să retragă SUA cât mai repede din TPP.

De partea cealaltă, administrația Obama l-a prezentat ca cel mai important dintre tratatele de liber-schimb, deoarece acest acord înseamnă mai mult decât simpla ridicare a barierelor vamale.

Înțelegerea prevede de asemenea ridicarea barierelor non-tarifare, cum ar fi deschiderea apelurilor de oferte naționale din țările membre către companiile străine fără avantaje induse pentru propriile lor companii publice sau respectarea dreptului la muncă în conformitate cu normele Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Numeroase ONG-uri denunță totuși efectele perverse ale unui acord considerat opac în legătură cu drepturilor lucrătorilor, mediul, pierderea suveranității sau accesul la medicamente.

Premierul japonez Shinzo Abe, mare apărător al acordului, a recunoscut la sfârșitul lui 2016 că un TPP fără SUA "nu ar avea sens".

Tratatul a fost semnat de 12 țări: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA și Vietnam.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia