ALERTĂ Urmează MARELE TUN? Finanțele au mandatat mai multe bănci mari din afara țării să pregătească ÎMPRUMUTURI prin vânzarea de obligațiuni în euro!

ALERTĂ Urmează MARELE TUN? Finanțele au mandatat mai multe bănci mari din afara țării să pregătească ÎMPRUMUTURI prin vânzarea de obligațiuni în euro!

Finanțele au mandatat mai multe bănci mari din afara țării să pregătească o ieșire pe piețele externe. Vor să se împrumute prin vânzarea de obligațiuni în euro după problemele de pe piața internă, dezvăluie  Profit.ro .

Ministerul Finanțelor a mandatat mai multe bănci mari din afara țării să pregătească o ieșire pe piețele externe în următoarea perioadă. Finanțele vor să se împrumute prin vânzarea de obligațiuni în euro către investitorii mari din străinătate, după ce în luna ianuarie au avut dificultăți mari să se împrumute de pe piața internă.

Cel mai recent, România s-a împrumutat de pe piețele externe în octombrie, când a luat 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, mai puțin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anunțat a declanșarea operațiunii.

În 2018, statul a atras prin emisiuni pe piețele externe alte 2 miliarde de euro, în februarie, și încă 1,2 miliarde de dolari, în iunie. Ținta de împrumut de pe piețele externe a Ministerului Finanțelor pentru întreg anul 2018, țintă orientativă, a fost de circa 4,5 miliarde de euro.

Consilierul guvernamental Darius Vâlcov, unul dintre principalii lideri decizionali de la Palatul Victoria, a declarat săptămâna aceasta, pentru Bloomberg, că finanțarea statului prin împrumuturile lunare de la băncile din România nu reprezintă acum o prioritate pentru Guvern, în contextul în care Finanțele vor să împrumute în această lună direct de la populație, printr-o emisiune de titluri de stat, și să iasă pe piețele externe cu eurobonduri după aprobarea proiectului de buget pentru 2019 și publicarea evoluției veniturilor statului pentru luna ianuarie. Executivul vrea să aștepte publicarea datelor pe ianuarie pentru ca acestea să arate că veniturile înregistrează creșteri peste nivelurile planificate, a spus Vâlcov.

După eșecul din ianuarie, Ministerul Finanțelor a publicat pentru luna februarie un plan pentru împrumutul unei sume destul de mici. Astfel, statul a planificat să obțină 2,13 miliarde de lei de pe piața internă, din care 1,9 miliarde de lei la licitațiile principale și alte 225 milioane lei la sesiunile de alocare suplimentară.

În ianuarie, Finanțele au țintit în jur de 3,8 miliarde de lei, dar au atras mai puțin de 2 miliarde de lei, în condițiile în care cererea nu a acoperit nici măcar suma ofertată de stat, iar dobânzile au crescut. 

Împrumuturile de pe piețele externe

De pe piețele externe, statul a împrumutat anul trecut 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei). Cel mai recent, Finanțele au luat în octombrie 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, după 2 miliarde de euro în februarie, și 1,2 miliarde de dolari în iunie.

În octombrie, România a împrumutat de pe piețele externe 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, mai puțin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anunțat de Ministerul Finanțelor la declanșarea operațiunii.

Împrumuturile de la populație

Obiectivul Finanțelor de a se împrumuta direct de la populație, ocolind băncile, este unul logic, în contextul în care băncile împrumută statul chiar cu banii deponenților, adică inclusiv ai populației. Nu există, însă, perspective ca populația să furnizeze sume mari de bani statului și să înlocuiască astfel băncile, după ce anul trecut, dintr-o țintă pentru aceste împrumuturi de 4 miliarde de lei, statul a putut obține doar circa 2 miliarde de lei. Ministerul Finanțelor a anunțat că lansează, luni, trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației, cu scadențe la 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, 4,5% și 5%, titlurile urmând să poată fi achiziționate până la 22 februarie. Instituția a precizat că emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019, în fiecare lună perioada de subscriere urmând să fie de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori.

Chiar dacă anul acesta ar obține mai mult, suma tot ar fi mică față de cât are statul nevoie să împrumute pe an. De exemplu, anul trecut, Guvernul a împrumutat aproximativ 68 de miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat și obligațiuni în valută. Suma aceasta nu include în jur de 2 miliarde de lei atrase de la populație și contractarea/trageri de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale. Necesarul brut de finanțare pentru 2018 era estimat la aproximativ 72 miliarde de lei, din care 28 de miliarde de lei reprezintă datorie nouă, estimată a fi contractată pentru acoperirea deficitului bugetar din acest an, iar restul împrumuturi pentru plata datoriilor vechi ajunse la scadență.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

4 Foarte interesante amănunte!

5 O „dihanie” HIMARS a spulberat baza grupării teroriste „Wagner” din regiunea Luhansk