ALERTĂ Voiculescu pune presiune pe Liviu Dragnea și PSD! Vrea OUG cu contestație în anulare și pentru cei condamnați de tribunale și curți de apel!

ALERTĂ Voiculescu pune presiune pe Liviu Dragnea și PSD! Vrea OUG cu contestație în anulare și pentru cei condamnați de tribunale și curți de apel!

ALERTĂ Voiculescu pune presiune pe Liviu Dragnea și PSD! Vrea OUG cu contestație în anulare și pentru cei condamnați de tribunale și curți de apel! Antena 3, Luju.ro și ONG-ul Facias duc de câteva zile o campanie puternică prin care cer PSD și Guvernului Dăncilă să dea o ordonanță de urgență prin care să dea tuturor condamnaților posibilitatea de a face recurs în anulare, indiferent de instanța la care au fost condamnați, relatează G4Media.ro. Cele trei instituții folosesc ca pretext decizia CCR, care a declarat nelegal modul de formare a completelor de 5 judecători de la Înalta Curte în 2014.

Antena 3 l-a atacat pe tot parcursul zilei de miercuri pe Liviu Dragnea, despre care a spus că ar fi principalul beneficiar al OUG anunțat de Tudorel Toader, fapt neobișnuit pentru postul fondat de Voiculescu.

Ultima ieșire a avut loc miercuri seară, când Adrian Ursu, cel mai influent om din Antena 3, l-a criticat dur pe Claudiu Manda, aflat în platoul televiziunii, pentru că PSD și Guvernul nu promovează OUG pentru o cale de atac pentru toți condamnații. ”Dacă vor sa dea OUG doar pentru cei judecați de completurile de 5 judecători par să o dea doar pentru cineva, cu dedicație. Pare că lucrează doar pentru câțiva colegi de-ai lor.” Sub tirul reproșurilor, Claudiu Manda a spus că soluția corectă e OUG pentru toți condamnații – și de la tribunale, și de la curțile de apel. ”E bine, domnule Ursu?”, a spus Manda. ”E bine, dar sunteți primul care o spune. Sper să audă și Tudorel Toader și Viorica Dăncilă”, a replicat Ursu.

Context: Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare în în august 2014 de un complet de la Curtea de Apel. Fondatorul Antenei 3 a epuizat toate căile de apel împotriva sentinței. Statul mai are de recuperat de la Voiculescu și ceilalți condamnați în dosarul ICA peste 50 de milioane de euro. În afara condamnării la închisoare, lui Voiculescu i-a fost interzis dreptul de a candida timp de cinci ani. Fără o ordonanță de urgență care să îi dea dreptul la un nou recurs în anulare, Dan Voiculescu nu își poate șterge sentința și nu poate candida la alegerile europarlamentare din mai 2019.

Campania pentru o OUG extinsă a început la jumătatea lunii ianuarie, când ministrul Tudorel Toader și premierul Viorica Dăncilă au anunțat că vor să adopte o ordonanță de urgență care să permită o cale extraordinară de atac, contestația în anulare, a sentințelor date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014-2018. Motivul? Decizia CCR, care a spus că aceste completuri nu au fost legal constituite.

Q Magazine, revistă care a publicat un portret ultra-elogios al premierului Dăncilă în 2018 și care e abonată la contracte de stat, a enunțat în premieră ideea extinderii și la completele de 3 într-un articol semnat de Floriana Jucan pe 9 ianuarie. În articol, Jucan scria: ”orice alt complet de judecată care a fost constituit altfel decât în mod aleatoriu, este neconstituțional. Pentru identitate de rațiune, soluția este identică în cazul completurilor de trei judecători ai ÎCCJ” .

A urmat Antena 3. Într-un interviu din 28 ianuarie cu ministrul justiției, Tudorel Toader, realizatorul Mihai Gâdea i-a cerut acestuia în nenumărate rânduri să găsească o soluție nu doar pentru cei judecați de completurile de 5 de la Înalta Curte, ci pentru toți condamnații (Sursa).

”Cei judecați de completurile de 3 au avut ghinion?… Mie mi se pare complet inadmisibil să punem niște completuri cu mâna. Dacă avem posibilitatea să dăm la completurile de 5 și nu la cele de 3 judecători, ce e demența asta? Cum se rezolvă asta? … Dar în condițiile în care avem complete și de 5 și de 3 făcute exact în oglindă, nelegale, nu cumva ar trebui o decizie care să le înglobeze pe ambele? Dacă se iau pe bucățele… Nu ar fi corect să se facă odată pentru totdeauna?” – a întrebat în mod repetat Mihai Gâdea.

Tudorel Toader s-a eschivat de fiecare dată și a spus că nu are o bază legală pentru o asemenea OUG. În plus, a aruncat toată responsabilitatea pe umerii lui Victor Ciorbea, spunând că doar Avocatul Poporului ar putea sesiza CCR în această speță.

Luju.ro a preluat din zbor ideea și, pe 29 ianurie, a titrat: Ministrul Justitiei face apel la Avocatul Poporului sa sesizeze la CCR problema Completelor de 3 judecatori ICCJ, la fel de nelegale precum Completele de 5 (Sursa). Mai mult, Luju.ro, ai cărui fondatori sunt invitați permanenți la Antena 3, scria că ”Exista speranta si pentru romanii executati de Completele de 3 judecatori nelegal constituite la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in conditiile in care membrii acestora nu au fost trasi la sorti, ci pusi cu mana de presedintii de sectii”.

La doar o zi distanță, pe 29 ianuarie, a venit cererea Facias, un ONG care a sprijinit de-a lungul timpului multe inițiative ale lui Dan Voiculescu. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă, Facias scrie negru pe alb că ”pentru garantarea respectarii drepturilor tuturor cetatenilor aflati in situatii similare si ale caror cauze penale au fost solutionate de catre alte complete nelegal constituite la nivelul altor instante judecatoresti decat ICCJ, se impune ca o eventuala Ordonanta de Guvern sa prevada posibilitatea formularii unei contestatii in anulare de catre toate persoanele condamnate de catre completuri nelegal constituite, inclusiv de la nivelul Tribunalelor si Curtilor de Apel din tara, in acest fel garantandu-se egalitatea intre cetateni si nediscriminarea acestora in functie de clasa sociala din care provin”. Scrisoarea a fost preluată integral de Luju.ro.

Ulterior, moderatorii Antena 3 au repetat zilnic ideea că o OUG reparatorie pentru cei judecați de completurile de 5 de la Înalta Curte ar fi discriminatorie față de cei condamnați de restul instanțelor.

Miercuri, 6 februarie, Antena 3 a difuzat în aproape fiecare buletin de știri informația că Liviu Dragnea ar fi principalul beneficiar al unei posibile OUG privitoare la completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, citând un articol al postului Europa Liberă. Informația a venit pe fondul refuzului evident al lui Tudorel Toader de a da OUG care să extindă și dincolo de completurile de 5 de la Înalta Curte. Seara de miercuri, 6 februarie, s-a încheiat cu tirada lui Adrian Ursu la adresa lui Claudiu Manda.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Premieră la Iași / Amanta cere daune morale de la soţie

2 Așa o fi?

3 Imaginea asta zace în căpuțul multor românași...

4 Bă, ești nebun? / „Metoda rugăciunilor”, tactica prin care o bandă de „valori” a jefuit zeci de temple budiste d…

5 Fabrica de pitici pe creier a României / Păreloloaga Carmen Tănase, noi declarații imbecile despre vaccinați