ALERTĂ Zeci de mișcări civice solicită consultări cu societatea civilă și românii din afara granițelor pe tema reformei legislației electorale

ALERTĂ Zeci de mișcări civice solicită consultări cu societatea civilă și românii din afara granițelor pe tema reformei legislației electorale

ALERTĂ Zeci de mișcări civice solicită consultări cu societatea civilă și românii din afara granițelor pe tema reformei legislației electorale.
 
Câteva zeci de mișcări și organizații civice solicită membrilor comisiilor juridice, a comisiei pentru drepturile omului și a comisiei pentru românii din afara granițelor, precum și tuturor partidelor politice, să inițieze de urgență consultări în vederea reformării legislației electorale împreună cu societatea civilă, cu românii din afara granițelor și cu observatorii electorali independenți. ”Solicităm ca acest dialog să se facă cu consultarea experților electorali ai OSCE și cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția”, se arată în comunicat. Potrivit semnatarilor, reforma legislației electorale trebuie să ducă la o reprezentare pe principii identice pentru români, indiferent de locul în care domiciliază sau își au reședința.

Redăm mai jos integral comunicatul

”Diaspora trebuie să poată vota! Diaspora trebuie să fie reprezentată just!

Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 sunt al doilea rând de alegeri organizate în ultimii 5 ani în diaspora în condiții total improprii. După alegerile prezidențiale din 2014 românii din afara granițelor au fost, în 26 mai 2019, din nou afectați de încălcarea dreptului fundamental la vot, așa cum este el stabilit de Constituția României în articolul 36.

După cum a demonstrat grupul de lucru al inițiativei “Un Timbru pentru dreptate”, determinarea numărului și distribuției geografice a cetățenilor români în străinătate este perfect posibilă, cu o precizie mai mult decât suficientă. Statul român are datoria să determine și să folosească aceste informații, datorie care ar trebui ancorată în legislație.

Semnalăm că procesul electoral, în forma lui actuală, ridică obstacole și în calea românilor cu reședința în țară. Aceste piedici trebuiesc eliminate, exercitarea dreptului la vot și reprezentarea egală trebuiesc garantate prin litera, prin spiritul și prin aplicarea legii.

Apreciem faptul că atât Președintele României cât și partidele de opoziție au cerut măsuri pentru îmbunătățirea procesului de vot la alegerile prezidențiale. Salutăm în mod special măsurile pentru debirocratizarea procesului de votare în secțiile de votare din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor și mărirea numărului de secții de votare din străinătate.

Modificările privind introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României și extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri pot reprezenta o îmbunătățire semnificativă dacă sunt susținute de studii de impact și de o campanie intensă de informare a alegătorilor. Susținem explicit menținerea și îmbunătățirea sistemului SIMPV, care și-a dovedit utilitatea la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Considerăm că 26 mai este o experiență care nu mai trebuie să se repete. Solicităm în consecință membrilor comisiilor juridice, a comisiei pentru drepturile omului și a comisiei pentru românii din afara granițelor, precum și tuturor partidelor politice, să inițieze de urgență consultări în vederea reformării legislației electorale împreună cu societatea civilă, cu românii din afara granițelor și cu observatorii electorali independenți.

Solicităm ca acest dialog să se facă cu consultarea experților electorali ai OSCE și cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Scopul dialogului este reformarea sustenabilă a legislației electorale, bazată pe studii de impact și pe o susținere largă în societate. Alegerile parlamentare din anul 2020 trebuie să se desfășoare în condiții semnificativ îmbunătățite, urmând ca alegerile din anul 2024 să fie un exemplu de bune practici pentru statele membre ale UE.

Credem că România trebuie să își asume reprezentarea justă a diasporei în parlament, așa cum este ea propusă de către proiectul ”Un timbru pentru dreptate” și că discuțiile pentru reforma legislației electorale trebuie să ducă la o reprezentare pe principii identice pentru români, indiferent de locul în care domiciliază sau își au reședința.

Apelăm la românii cu reședința sau domiciliul în afara țării să contacteze cât de curând Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă.

Este important ca ei să își exprime dorința de a avea secții de vot în apropierea reședinței și de a contribui, după posibilități, la organizarea procesului electoral. Pentru contactarea Ministerului Afacerilor Externe și a Autorității Electorale Permanenete cetățenii interesați pot folosi exemplul de aici.

Asociația Aradul Civic (membră a rețelei civice Contract România)
Asociația #activAG Pitești (membră a rețelei civice Contract România)
Asociația Bihorul Civic
Asociația Platforma România 100
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
Acțiunea Civică Galați
Brașovul Civic (membră a rețelei civice Contract România)
Canada Save Roșia
Corupția Ucide
Cuza Vrea Dreptate Iași
Diaspora Franța Solidară cu România
Diaspora Milano
Euro Aleg 2.0 (membră a rețelei civice Contract România)
Federația Inițiativa Timișoara
Geeks for Democracy
Grup civic Cetățean Implicat
Grupul Civic Madrid RO
Inițiativa România
Mișcarea Civică Diaspora Belgia
Oradea Civică 2017
ProCivic Baia Mare
Reset
REZISTENȚA
Rezist Berlin
Rezist Bilbao
Rezist Budapesta
Rezist Constanța
Rezist Dublin
Rezistența din Diaspora
Rezist Galați
Rezist Iași
Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
Rezist Lyon
Rezist Marseille
#Rezist Milano (membră a rețelei civice Contract România)
Rezist Protestatari pro Democrație Londra
Rezistăm și la Paris
Rezist Zürich
Rezist WMW
Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membră a rețelei civice Contract România)
Un Timbru pentru Dreptate
Vă vedem din Iași


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…