ALERTĂ/Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE proiectele de apă și canalizare date baronilor PSD!

ALERTĂ/Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE proiectele de apă și canalizare date baronilor PSD!

ALERTĂ/Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE proiectele de apă și canalizare date baronilor PSD!
 
Comisia Europeană a refuzat cererea guvernului Dăncilă de decontare din fondurile europene a proiectele de apă și canalizare realizate de baronii locali prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL). DG Regio, Departamentul pentru politică regională și urbană al Comisiei Europene, a transmis Ministerului Fondurilor Europene, condus de ministrul Roxana Mânzatu, că exclude o asemenea propunere, potrivit unui document consultat de  G4Media.ro

Guvernul Dăncilă voia să rezolve două probleme prin această propunere. În primul rând, ar fi crescut artificial gradul de absorbție a fondurilor europene, extrem de scăzut în acest moment, cu excepția plăților directe din agricultură. În al doilea rând, ar fi diminuat deficitul bugetar, dat fiind că plățile inițiale pentru proiecte au fost făcute de la bugetul de stat.

Comisia Europeană a refuzat categoric propunerea guvernului pentru că proiectele finanțate prin PNDL nu respectă standardele cerute de Comisie și nici nu se înscriu în strategia Comisiei Europene. În plus, experții executivului european au transmis că PNDL a fost creat special pentru a submina fondurile europene.

Guvernul Dăncilă voia să treacă proiectele de apă și canal deja realizate de la PNDL la POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare), finanțat din fonduri europene.

Cum s-a ajuns aici? Propunerea nu a fost făcută publică niciodată de guvern sau de conducerea PSD. Ea s-a materializat ca amendament depus de Comisia pentru buget din Camera Deputaților la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.30/2018, OUG aprobat în luna aprilie de Guvernul Dăncilă.

Amendamentul a fost aprobat de Comisia de buget și a fost votat apoi de plenul Camerei Deputaților.

Ce prevedere introduce amendamentul votat:

„Proiectele nefinalizate, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările și completările ulterioare, și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 250/2017, pot face obiectul decontării din fonduri europene structurale și de investiții, în perioada de programare 2014 – 2020”.

A fost pentru prima oară când România a luat în calcul decontarea din fonduri UE a proiectelor din PNDL, un proiect controversat și criticat de-a lungul timpului atât de Comisia Europeană, cât și de FMI, chiar și în guvernarea PDL, când se numea PNDI (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii). Criticile au apărut din cauza atribuirii proiectelor pe criterii politice, din cauza lucrărilor făcute prost și a decontării indiferent de rezultate.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria