Alexandru: Am dispus controale la firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov care au activităţi ce presupun şi procese de ardere

Alexandru: Am dispus controale la firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov care au activităţi ce presupun şi procese de ardere

Ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că a solicitat Inspecţiei Muncii să deruleze o serie de verificări la firmele din Bucureşti şi judeţul Ilfov care desfăşoară activităţi ce presupun şi procese de ardere.

"Având în vedere numărul mare de sesizări privind eventualele încălcări ale normelor de mediu la firmele din Bucureşti şi din Ilfov care desfăşoară activităţi presupunând şi procese de ardere, am solicitat Inspecţiei Muncii să desfăşoare, în paralel cu verificările efectuate de instituţiile din subordinea Ministerului Mediului, un control privind siguranţa în muncă. Dacă valorile emisiilor sunt depăşite, atunci primele victime ale acestor depăşiri sunt chiar angajaţii acestor firme. Aştept un raport detaliat al Inspecţiei Muncii în cel mai scurt timp. Imediat ce am informaţiile, le punem la dispoziţia publicului. Nimic nu trebuie ascuns", a scris Alexandru, pe pagina personală de Facebook .

Luni seara, ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat la Digi 24 că, până la sfârşitul acestei săptămâni, Garda Naţională de Mediu (GNM) va trebui să prezinte rezultatele verificărilor efectuate la operatorii economici care se ocupă cu arderile de deşeuri .

"Am solicitat Gărzii Naţionale de Mediu ca, până la finalul săptămânii, să ne prezinte verificările la toţi aceşti operatori care, în mod normal, ar trebui să aibă echipamente de măsurare şi de monitorizare a acestor arderi şi, evident, ce cantităţi emit în atmosferă. Avem Gardă de Mediu în România ca, atunci când avem sesizări, fie din partea cetăţenilor, fie informaţii cum ar fi trebuit să avem de la APM-uri în acest caz, să verifice în timp real sau la sesizare dacă sunt operatori economici care îşi respectă reglementările legale în vigoare prin autorizaţiile de mediu sau acordurile de mediu. Trebuie să acţionăm fără jumătăţi de măsură. În momentul de faţă, pe PM10, PM2.5 şi oxizii de azot avem depăşiri care, sub o formă sau alta, afectează calitatea aerului din Bucureşti. Dimineaţă (pe 2 martie - n. r.), calitatea aerului intra spre normalitate. Vârful poluării a fost în jurul orei 3:00 (în noaptea de 1 spre 2 martie - n. r.). Evident că aceste valori ale concentraţiilor au scăzut către orele dimineţii. În Bucureşti, din păcate, aerul nu este chiar atât de respirabil indiferent de ora la care ieşim din casă", a afirmat oficialul.

Acesta a recomandat bucureştenilor, ca măsură de prevenţie, să verifice în fiecare dimineaţă datele din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului .

"Mâine dimineaţă, şi eu şi dvs. şi toţi ceilalţi bucureşteni va trebui să fim mai precauţi atunci când ieşim din casă şi să verificăm datele din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (...) Grija de aerul nostru în Bucureşti nu cade în sarcina Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să-l monitorizeze. Ca el să fie mai curat este grija exclusivă a administraţiilor publice locale care dau autorizaţii de construcţie, controlează traficul, fac investiţii, pot accesa fonduri europene (...) Recomand bucureştenilor ca dimineaţa să intre pe calitateaer.ro, aşa cum este proastă interfaţa, să se informeze. Atunci când vorbim de calitatea aerului, că suntem în casă sau suntem afară, suntem mai mult sau mai puţin expuşi. Aerul ăla intră şi în casă. Important este să luăm toate acele măsuri care să ne protejeze sănătatea", a susţinut Alexe.

Măsurile anunţate de autorităţi vin în contextul în care, în noaptea de 1 spre 2 martie, atât senzorii din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cât şi cei din reţelele independente au înregistrat depăşiri ale valorilor de PM2.5 de peste 900%, precum şi a celor de PM10 cu aproape 800%.

Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

Totodată, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase deoarece pot pătrunde foarte adânc în plămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calităţii aerului la 25 micrograme de PM2.5 în metrul cub de aer. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia