Alexandru Mironov: În 2040-2045, entitățile IT și roboții viitorului vor cere drepturi egale cu populația homo sapiens

Alexandru Mironov: În 2040-2045, entitățile IT și roboții viitorului vor cere drepturi egale cu populația homo sapiens

Anul în care tocmai am intrat și care deschide un nou deceniu  a fost imaginat în trecut  de experți în tehnologie și futurologi drept un moment istoric, în care ar fi trebuit să avem, de exemplu, în organism roboți microscopici care să facă selecția elementelor nutritive din alimente și să elimine ce nu este folositor. Nu sunt șanse să se întâmple așa ceva prea curând. Și la fel stau lucrurile și în cazul călătoriilor turistice pe Lună. Totuși, o companie particulară promite că peste câteva luni va îmbarca primii pasageri pentru plimbări printre stele și a definitivat deja aeroportul de pe care vor îmbarca turiștii spațiali. Scriitorul de literatură științifico-fantastică Alexandru Mironov a comentat aceste previziuni ratate și a îndrăznit să facă unele noi: peste 20-25 de ani, entitățile IT și roboții viitorului vor cere drepturi egale cu populația homo sapiens! 

Credeam că în 2000 generația marțiană va exista

„Pentru generația mea, momentul în care Iuri Gagarin s-a învârtit în jurul Terrei a însemnat momentul în care toți eram siguri că în 2000 civilizația marțiană va exista. Deci, asta s-a întâmplat nu cu multă vreme în urmă, acum câteva decenii. Acum, ținta este  2020. Tehnologiile se dezvoltă cu o viteză absolut fantastică. Între creatorul homo faber, care îți vine cu ideea nouă, și momentul în care ideea se democratizează, adică intră în circulație de produs industrial și o preia toată lumea, aici este mica ruptură. E doar o mică ruptură, nu o mare ruptură, pentru că din ce în ce mai mulți roboți funcționează pe Pământ. Fără discuție, fabricile Pământului vor fi robotizate integral. Sunt din ce în ce mai mulți roboții care au înlocuit gulerele albastre, clasa muncitoare din trecut. Încetul cu încetul intră și în casele noastre, vor intra din ce în ce mai mult. Chiar la o gospodărie mijlocie gospodina are o serie de aparate - deja ieftine, lucru foarte important - mai peste tot. Pătrund și în mediul rural, se extind și dincolo de Europa și de Statele Unite, de lumea Occidentului, și în restul lumii și viitorul vine repede. Dar nu atât de repede pe cât forța gândului și-o imaginează”, a explicat Alexandru Mironov la Digi24.

Uitați-vă la Elon Musk!

„Ne-am dori cu toții ca lumea asta să vină mai repede. Nu se poate mai repede, pentru că suntem pe Pământ 7,8 miliarde de locuitori. (...) Scriitorii de SF sunt însă depășiți, să știți, de lumea cercetătorilor. Dezlănțuirea acestei societăți a homo sapiens, care este creatorul, va face ca și lumea investitorilor, lumea dezvoltatorilor de tehnologii pentru tot poporul să vină și ea mai repede”, crede Alexandru Mironov. „Uitați-vă la Elon Musk, care pentru mine este tipul de schimbător de societate, a venit cu atâtea idei noi și încă ceva - a venit cu investiție proprie, cu banii lui, băncile au încredere să-i dea banii, încât ăsta va schimba societatea în jurul lui”, spune realizatorul Digi World.

Trăim cea mai fericită perioadă din istoria omenirii

„Trăim în cea mai fericită perioadă din istoria omenirii, o perioadă în care sigur că sunt războaie locale, dar și astea sunt pentru că inginerii, creatorii, au descoperit armamente din ce în ce mai complexe. Gândiți-vă numai la  racheta  care i-a trăsnit pe cei doi șiiți. Societatea se duce înainte, dar n-avem cu toții curajul să acceptăm că se întâmplă. (...) Cred că nu suficient de repede se schimbă societatea pe cât ne dorim cei mai mulți”, a arătat Alexandru Mironov.

Internetul va avea soarta curentului electric

El crede că următorul pas tehnologic al omenirii va fi... dispariția internetului. „Când spun dispariția spun așa: internetului i se va întâmpla ceea ce i s-a întâmplat curentului electric. De unde în 1800-și... abia a început, după Edison, Tesla și Westinghouse, să iasă în lume, acum curentul electric a intrat peste tot, în toți pereții, în toate aparatele, în toate mașinăriile noastre, că nici nu ne mai dăm seama că îl folosim, așa cum respirăm. Asta se întâmplă și cu internetul: toate jucăriile Pământului, toate obiectele Pământului, mari și mici, vor funcționa de la sine cu ajutorul inefabilulului IT, care este peste tot, și Inteligența Artificială. Să știți că în niște prognoze care se fac spre 2040-2045, entitățile IT și roboții viitorului vor cere drepturi egale cu populația homo sapiens din protoplasmă, adică noi”, a încheiat Alexandru Mironov.

SURSA:  Digi24.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?