Aliații se opun planului SUA de a interzice toate exporturile din G7 către Rusia. „Nu este posibil”
UE și Japonia au respins propunerea Statelor Unite de a interzice țărilor care fac parte din Grupul celor Șapte să mai exporte în Rusia, ca parte a negocierilor dinaintea unui summit al celor mai avansate economii ale lumii.
Liderii G7 se vor întâlni la Hiroshima pe 19 mai FOTO EPA-EFE
O declarație a liderilor G7, redactată pentru întâlnirea lor de la Hiroshima de luna viitoare, include angajamentul de a înlocui actualul regim de sancțiuni împotriva Rusiei cu o interdicție completă a exporturilor. Interdicția ar include totuși câteva scutiri, potrivit documentelor văzute de Financial Times și anume pentru produse agricole sau medicale.
Propunerea a fost făcută de SUA , potrivit a doi oficiali. Ea vine pe fondul unor frustrări tot mai mari de la la Washington, în privința lacunelor sistemului existent, care permite Rusiei să continue să importe tehnologie occidentală.
Măsuri imposibil de realizat
Dar reprezentanții Japoniei și ai țărilor UE au sugerat, potrivit unor surse, într-o întâlnire pregătitoare de săptămâna trecută, că o astfel de mișcare nu ar fi fezabilă.
„Din perspectiva noastră, pur și simplu nu este posibil”, a spus unul dintre oficiali, care a vorbit sub condiția anonimatului.
Reprezentanții Consiliului Național de Securitate al Casei Albe au refuzat să ofere comentarii cu privire la discuțiile avute cu partenerii G7, dar au menționat faptul că SUA va „continua să caute modalități de a trage Rusia la răspundere”.
„În coordonare cu partenerii noștri G7, SUA a pus în aplicare cel mai mare set de sancțiuni și acțiuni de control al exporturilor impuse vreodată unei economii majore. Aceste acțiuni au avut un impact semnificativ, subminând capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul său nedrept”, a spus un purtător de cuvânt al NSC.
Dezacordul asupra măsurii subliniază lipsa de opțiuni suplimentare, rămase disponibile pentru liderii G7. După 14 luni de război, încă se încearcă o creștere a pedepsei economice pentru regimul lui Vladimir Putin, mai drastică decât seriile de sancțiuni de până acum, concepute pentru a tăia zone vaste din economia Rusiei . Este vorba despre importurile occidentale de tehnologie, utilaje și finanțe.
Reprimarea încălcării sancțiunilor de către țările terțe este, de asemenea, principalul obiectiv al SUA, Regatul Unit, UE și alți aliați. O presiune crescută este pusă asupra statelor precum Turcia, Emiratele Arabe Unite și țărilor din Asia Centrală, care au crescut comerțul cu Rusia după sancțiunile occidentale au fost impuse.
Temele summitului de la Hiroshima
Liderii G7 se vor întâlni la Hiroshima pe 19 mai, pentru un summit de trei zile, care se va concentra asupra efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, asupra securității economice, a investițiilor ecologice și a regiunii indo-pacifice.
UE, care este membră a G7, alături de SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Japonia și Canada, cere tuturor celor 27 de state să cadă de acord asupra politicii de sancțiuni.
Până în prezent, s-a convenit asupra a 10 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, începând cu luna februarie a anului 2022, dar numai după săptămâni de certuri între statele membre, dintre care unele și-au asigurat derogări și scutiri pentru industriile lor, amenințând inclusiv cu drept de veto asupra restricțiilor.
Acum, oficialii sunt de părere că înlocuirea acestui regim cu o interdicție completă a exporturilor ar însemna un risc de a fi redeschise vechile dezbateri și chiar o potențială slăbire a măsurilor existente.
Alte propuneri, mai puțin contestate, enumerate în proiectul de declarație, care s-ar putea modifica înainte de summit, includ mai multe măsuri pentru a restricționa „evaziunea și eludarea” sancțiunilor existente și împotriva celor care „sprijinină în mod intenționat finanțarea războiului Rusiei”, inclusiv facilitatorii de tranzacții financiare.
Țările G7 vor continua să-și reducă importurile de energie din Rusia și să prevină „redeschiderea căilor închise anterior de armonizarea energiei de către Rusia”, se arată în proiectul de declarație.
În plus, liderii vor anunța planuri de a introduce un „mecanism de trasabilitate” pentru diamantele rusești, pentru a reduce veniturile Kremlinului din exportul acestora.
Sursa: adevarul.ro