Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“

Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“

Acidul palmitic regăsit în compoziția uleiului de palmier, în unt sau în uleiul de măsline ar putea fi responsabil de răspândirea cancerului în corp. Autorii studiului spun că fenomenul ar putea fi contracarat prin medicamente sau diete speciale.

Uleiul de palmier conține un acid gras care poate multiplica celulele canceroase FOTO Shutterstock

Conform unui studiu al cercetătorilor spanioli, publicat în revista Nature , o cantitate crescută de acid palmitic din compoziția uleiului de palmier crește semnificativ riscul unor metastaze, în formele de cancer bucal sau de piele.

Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

Acidul palmitic are ceva în el care îl face un catalizator extrem de puternic al metastazelor”, a spus profesorul Salvador Aznar-Benitah, de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB), Barcelona. „Cred că este prea devreme pentru a determina ce tip de dietă ar putea fi sigură pentru pacienții cu cancer metastatic, care ar încetini procesul metastatic.”

Conform oamenilor de știință, în cadrul unei tumori, doar un mic subgrup de celule au capacitatea de a se răspândi ieșind din tumoră, ajungând la alte organe și colonizându-le. Aceste celule canceroase specializate par să se bazeze, în mod deosebit, pe acizii grași, iar cele mai recente lucrări au redus acest lucru la acidul palmitic, care se găsește în uleiul de palmier, dar și într-o mare varietate de alimente, cum ar fi untul și uleiul de măsline.

Mai multe șanse de multiplicare a celulelor bolnave

Astfel, în cadrul studiului s-a constatat că atunci când acidul palmitic a fost suplimentat în dieta șoarecilor, cancerele bucale și de piele au avut mai multe șanse să se răspândească. Alți acizi grași numiți acid oleic și acid linoleic – grăsimile omega-9 și omega-6 găsite în uleiul de măsline și semințele de in nu au prezentat același efect. Niciunul dintre acizii grași testați nu a crescut riscul de a dezvolta cancer în primul rând, spun cercetătorii.

Studiul sugerează că expunerea la acidul palmitic a provocat modificări ale funcției genelor din celulele canceroase care le-au permis să simtă acizii grași și să-i consume mai eficient. Prezența acidului palmitic a părut, de asemenea, să inducă celulelelor canceroase o „stare regenerativă”, permițându-le să formeze rețele de semnalizare dincolo de tumoră, ceea ce este cunoscut a fi un pas crucial către răspândire.

Metastaza, principala cauză de deces

Metastaza cancerului rămâne principala cauză de deces la pacienții cu cancer. Ei pot fi doar tratați, și nu vindecați.

În această situație, firesc, oamenii de știință au identificat și modalități de a bloca procesul și plănuiesc un studiu clinic al proteinelor care interferează cu răspunsul tumorii la acidul palmitic.

Prof. Greg Hannon, director al Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie din Cambridge, a declarat: „Acesta este un studiu riguros și cuprinzător care sugerează că expunerea la un component major al uleiului de palmier schimbă în mod durabil comportamentul celulelor canceroase, făcându-le mai predispuse la progresul local, la boală metastatică potențial letală. Având în vedere prevalența uleiului de palmier ca ingredient în alimentele procesate, acest studiu oferă o motivație puternică pentru studii suplimentare despre modul în care alegerile dietetice influențează riscul de progresie a tumorii".

Helen Rippon, director executiv la Worldwide Cancer Research, a spus că acest lcuru reprezintă o descoperire uriașă care îi va ajuta să dezvolte noi tratamente pentru cancer. Se estimează că metastazele sunt responsabile pentru 90% din toate decesele cauzate de cancer – adică aproximativ 9 milioane de decese pe an la nivel global.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...