Alina Grigore - premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la San Sebastian (fişă biografică)

Alina Grigore - premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la San Sebastian (fişă biografică)

Filmul românesc "Blue Moon" ("Crai nou"), ce reprezintă debutul regizoral al actriţei Alina Grigore, a câştigat, la 25 septembrie 2021, trofeul "Concha de Oro", premiul pentru cel mai bun film, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian din Spania, informează AFP şi EFE.

* * *

Actriţa, scenarista şi regizoarea Alina Grigore s-a născut la 30 decembrie 1984, la Bucureşti, potrivit site-ului www.imdb.com.

S-a mutat la Piatra Neamţ la vârsta de şapte ani. A început să joace la numai zece ani pentru o televiziune locală, un post de radio, la un teatru şi o trupă de păpuşi.

A fost şefa trupei de teatru "Teen-Act" de la Colegiul Naţional "Petru Rareş" din Piatra Neamţ, cu care a participat la festivaluri de teatru pentru adolescenţi, fiind şi trainer pentru ceilalţi elevi.

A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" în 2007, clasa profesorilor Ion Cojar, Adrian Titieni, fiind colegă cu Alexandru Potocean, menţionează site-ul http://aarc.ro ("All About Romanian Cinema"), revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România.

A avut primul său rol principal într-un lungmetraj, "Happy End" (2006). A colaborat cu Teatrul de Comedie şi Teatrul Metropolis.

A lucrat cu regizori de film celebri, români şi europeni, precum Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Craig Lines, Radu Potcoavă.

A jucat în telenovele produse de MediaPro - "Om sărac, om bogat" (2006), "Războiul sexelor" (2007), "Îngeraşii" (2008) "Aniela" (2009), dar şi în "Aurora" (2010), filmul lui Cristi Puiu. În 2010, pleacă în SUA, împreună cu soţul ei, actorul Bogdan Albulescu. Este reprezentată de Lily's Talent Agency şi are un impresar, Stephanie Potakis. Revine în România pentru rolul soţiei din filmul lui Adrian Sitaru, "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" (2011). În 2011, înfiinţează şcoala de actorie "InLight" la Bucureşti. Împreună cu elevii şcolii şi cu Adrian Sitaru construieşte proiectul "Ilegitim". A mai jucat în pelicula "Treizeci" (2012), iar la filmul "Ilegitim" (2016) a fost co-scenaristă.

A primit în întreaga sa carieră mai multe premii, conform CineMagia.ro - www.cinemagia.ro, printre care premiul de interpretare - Arad Teenplay în 1999, "Best actress", "Best English", "T4T Timisoara" în 2003, premiul de interpretare Yorick Piatra Neamţ (2003). Pentru "Ilegitim" a luat în 2016 Premiul C.I.C.A.E. ("Confédération internationale des cinémas d'art et d'essai") la Forum Berlinale şi menţiune specială pentru cea mai bună actriţă - L'Europe autour de l'Europe, Paris. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mariana Moculescu s-a pozat aproape goală, într-o poziție sexuală! Cică e bonus pentru fani....

2 VIDEO Planeta sexuală Moldova / Agresoarea avea un cârnat pe care a încercat să-l introducă în vaginul femeii

3  Vlăduța Lupău, știți, aia despre care a întrebat Florin Călinescu ce a întrebat...

4 VIDEO Andreea Tonciu, umilită pe stradă de o tânără fără complexe

5 „Iubiți români, iubiți străini, nu conta, amanți să fie…” / Femeia asta e nimfomană?