Alina Mungiu Pippidi, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre ȘPĂGILE din PARTIDE. Siguranța NAȚIONALĂ, în PERICOL!

Alina Mungiu Pippidi, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre ȘPĂGILE din PARTIDE. Siguranța NAȚIONALĂ, în PERICOL!

O echipă de cercetători ai Societăţii Academice din România, finanţată de Comisia Europeană prin programul ANTICORRP a luat la mână toate contractele pentru DRUMURI, din 2007 încoace, peste valoarea de un milion de euro de pe SEAP (Mădălina Doroftei, Valentina Dimulescu, şi o echipă de IT-işti), un total de 6064 contracte în valoare de 32 417 milioane euro.

Din acestea, cel puţin 44 la sută din contracte şi 48 la sută din valoare au fost distribuite preferenţial, fie pe conexiuni politice directe la donatori de partid, fie pe alte conexiuni ale decidenţilor.

Vorbim doar de ce e pe faţă – unul din şapte contracte europene au fost date în situaţii în care a fost un singur ofertant între 2007 şi 2013, şi unul din trei pe bani româneşti, sau de consilii judeţene unde 27 din 42 dau deschis banii unei singure firme favorite. Asta face 3,33 miliarde euro dintr-un total de 6,79 miliarde (49%) în anul 2011 sub PDL, 1,553 miliarde euro dintr-un total de 4,56 miliarde (34%) în 2012 (toată lumea) şi 1,552 miliarde euro dintr-un total de 3,936 miliarde (39%) în anul 2013 sub USL).

Diferenţa până la cheltuiala totală sunt contractele de sub un milion şi cele nepublicizate pe SEAP- vă daţi seama că acelea se dau preferenţial şi mai dihai.

Dacă judecăm după dosarele DNA de la Buzău, Bucureşti, Prahova, Caraş, care implică toate partidele mari în exact aceşti ani, minus UNPR, şi fixăm valoarea comisionului la un modic zece la sută (provincie, dublu se pare în Bucureşti) aplicat tuturor contractelor pe faţă preferenţiale, avem un profit net pentru partide şi politicieni de 333 milioane de euro în 2011, 155 milioane euro în anul 2012 şi 393 de milioane în 2013. Vorbim numai de contractele de drumuri, atenţie, sunt mii şi mii de alte contracte din care se ia paradandărăt, de IT, de exemplu. Problema este că paradandărătul se cere în bani gheaţă : şi de asta DNA în toate aceste cazuri îi inculpă şi pentru spălare de bani, spune Alina Mungiu Pippidi .

În urma prezentării acestor date, Mungiu cere, de urgență, două lucruri:

Unu, şeful statului să convoace un CSAT care să aibă ca prioritate banii negri din politică şi economie, care sunt o sursă mult mai mare decît cei ai buticarilor sau angrosiştilor de legume, şi să ceară partidelor garanţii şi programe care să ne ferească de asemenea guvernare pe viitor. Asta depăşeşte déjà DNA, care face o treabă eroică, dar izolată. Ce am prezentat aici sunt date de siguranţă naţională, numai că nu le va produce niciodată Academia Naţională de Informaţii, nici să vrea, pentru că nu ştie cum.

Doi, componenta indispensabilă a acestei reforme este ca toţi cei care au fost pe traseul banilor de infrastructură în aceşti ani, ca şi la conducerea de campanii electorale şi trezorerii de partid, naţional şi judeţean, să fie integral retraşi din politică fără să ajungă să fie individual luaţi de DNA. Şi să zică mersi dacă scapă cu atâta. PNL, vechi sau nou, şi PSD, nu se vor schimba fără asta. Cine patronează o piramidă de oameni în care infracţiunea e aşa de răspândită răspunde, pentru că e obligaţia şefului de tură să nu se fure pe tura lui pe asemenea scară. Deja în Anglia sau alte ţări legile sunt făcute astfel încît să criminalizeze şi pe cel care trebuie să aibă grijă să nu se întâmple, dar s-a uitat în altă parte.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...