Altă belea pe capul rușilor!/A început să le doboare elicoptere și armamentul dat de Polonia Ucrainei

Altă belea pe capul rușilor!/A început să le doboare elicoptere și armamentul dat de Polonia Ucrainei

Sistemele antiaeriene portabile sunt testate intens în Ucraina, una din „victimele” preferate fiind elicopterele K-52, dintre cele mai moderne folosite de invadatorii ruși în așa-zisa operațiune militară specială, adică invazia neprovocată asupra Ucrainei.

În urmă cu două săptămâni, în Donbas, a fost doborât un elicopter rusesc de atac Ka-52. Atunci, elicopterul rus a fost doborât de un sistem antitanc Stugna-P. A fost un deja vu după ce la începutul lunii aprilie un alt Ka-52 a fost doborât exact în același fel.

În contextul în care după aproape trei luni de război nu mai reprezintă o surpriză pierderea de tehnică militară de către Federația Rusă, doborârea unui Ka-52 în Ucraina aduce un element interesant: Elicopterul de atac rusesc a fost pus la pământ de un sistem antiaerian portabil polonez, de tip Piorun, scrie defenseromania.ro .

Elicopterul invadatorilor a fost doborât pe data de 11 mai, în apropiere de Izium. Incidentul a fost anunțat de Yuri Kochevenko, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 95 de asalt aerian din Ucraina.

Imagini foto cu elicopterul de atac Ka-52 doborât:

Sistemul portabil polonez Piorun face ravagii în aviația militară a Rusiei

2. Sistem por... (piorun_15596400.jpg)

Sistem portabil antiaerian polonez Piorun. Sursă foto: Newsreadonline.com

Potrivit publicației poloneze Defence24, sistemele poloneze de tip Piorun au fost trimise Ucrainei în februarie - martie 2022, ca parte a ajutorului militar pe care Polonia îl acordă Ucrainei.

Sursa citată amintește că au existat zvonuri cu privire la faptul că sistemele antiaeriene portabile ar fi fost implicate direct în doborârea mai multor avioane sau elicoptere rusești, însă multe din aceste informații nu au fost în cele din urmă confirmate.

Publicația poloneză amintește că sistemele de apărare antiaeriană poloneze Piorun mai au câteva „trofee” din arsenalul aviației militare rusești. E vorba de un Su-25, doborât de Garda Națională ucraineană, dar și de un avion modern Su-34. Înainte ca elicopterul Ka-52 să cadă victimă sistemului Piorun, acesta a reușit să doboare și un Mi-24.

Unele din cele mai performante sisteme antiaeriene folosite de ucraineni rămân celebrele Stinger.

Piorun, cunoscut și sub numele de Grom-M, un produs realizat de Universitatea poloneză de Tehnică Militară şi compania Mesko, este o versiune modernizată a MANPADS-ului Grom – implementat de armata poloneză în 1995, care la rândul său a fost dezvoltat pe baza sistemelor portabile de rachete antiaeriene sovietice Igla-1 și Igla.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa