Alte trei nave cu cereale ucrainene au pornit din porturile de la Marea Neagră

Alte trei nave cu cereale ucrainene au pornit din porturile de la Marea Neagră

Transporturile maritime din Ucraina se efectuează sub supravegherea Centrului de Coordonare Comună înfiinţat la Istanbul în urma înţelegerii internaţionale din 22 iulie. Rusia şi Ucraina au semnat acorduri separate validate de Turcia şi ONU pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene, blocate din 24 februarie, şi de produse agricole ruseşti pentru care nu se aplică sancţiunile occidentale, potrivit Agerpres.

Cargoul Navistar, sub pavilion panamez, a pornit de la Odesa către Ringaskiddy, în Irlanda, având la bord 33.000 de tone de porumb. Rojen, sub pavilion maltez, transportă 13.000 de tone de porumb de la Cernomorsk către Teesport, în Anglia. Nava turcească Polarnet, care aştepta la Cernomorsk, se îndreaptă către Karasu, port de pe coasta turcă a Mării Negre. Cargoul Fulmar, cu pavilion din Barbados, urmează să ajungă la Cernomorsk, unde va fi încărcat cu cereale, arată informaţiile difuzate de CCC şi de ministerul apărării de la Ankara.


CCC, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor celor patru părţi semnatare ale înţelegerii, urmăreşte aplicarea strictă a acesteia şi se asigură - aşa cum a cerut Rusia - că navele nu au la bord alte mărfuri decât cerealele permise. Centrul a anunţat că doreşte să încerce o operaţiune cu mai multe nave, pe un culoar securizat de traversare a Mării Negre, pentru a evita eventuale mine amplasate de Ucraina pentru protecţia coastei.

Luni, de la Odesa a plecat către Tripoli, în Libia, nava Razoni, cu primul transport de cereale ucrainene după ridicarea blocadei ruse. Aceasta a fost inspectată miercuri de CCC la intrarea în Strâmtoarea Bosfor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...