„Am făcut-o intenționat ... Nu am crezut că ar fi bine pentru copii”, a spus miliardarul care a trăit 70 de ani în aceeași casă

„Am făcut-o intenționat ... Nu am crezut că ar fi bine pentru copii”, a spus miliardarul care a trăit 70 de ani în aceeași casă

Charlie Munger, investitor miliardar și partener de afaceri de lungă durată al lui Warren Buffett, a murit marți, 28 noiembrie, la vârsta de 99 de ani.

El filmase anterior un interviu amplu cu Becky Quick de la CNBC , care a fost difuzat joi seara, în care a discutat motivația sa pentru a locui în aceeași casă din California în ultimii 70 de ani.

„[Buffett și cu mine] suntem destul de deștepți să fim atenți la prietenii noștri care s-au îmbogățit și și-au construit aceste case foarte sofisticate”, a spus Munger. „Și aș spune că în aproape fiecare caz, acestea îi fac pe oameni mai puțin fericiți, nu mai fericiți”.

O „casă de bază” are utilitate, a spus Munger, observând că o casă mai mare ar putea ajuta la primirea unui număr mai mare de persoane - dar cam atât. „Este ceva foarte costisitor și nu îți face atât de mult bine”.

Un alt dezavantaj al deținerii unei mega-vile, a adăugat el: o astfel de demonstrație ostentativă a bogăției ar putea strica copiii, încurajându-i să „trăiască în stil grandios”. Munger avea nouă copii din două căsătorii, inclusiv doi fii vitregi și un fiu care a murit de leucemie la vârsta de 9 ani.

„[Buffett și cu mine] am luat în considerare amândoi case mai mari și mai bune”, a spus Munger.

„Aveam un număr mare de copii, deci era chiar justificat. Și totuși am decis să nu trăiesc o viață în care să par ca Ducele de Westchester sau ceva de genul. Am vrut să evit asta. Am făcut-o intenționat ... Nu am crezut că ar fi bine pentru copii”.

Așa cum a sugerat Munger, și Buffett trăiește într-un mod similar: miliardarul în vârstă de 93 de ani și-a cumpărat casa din Omaha, Nebraska, pentru 31.500 de dolari în 1958 și a locuit acolo de atunci.

Calitatea vieții lui Buffett „ar fi mai proastă dacă ar avea șase sau opt case”, a spus el, se pare, la adunarea acționarilor Berkshire Hathaway din 2014.

Munger a predicat adesea meritele traiului modest, dând sfaturi precum „nu fi invidios” și „nu cheltui mai mult decât îți intră”.

În interviul difuzat joi, el și-a atribuit succesul și longevitatea unui simț îndelungat al prudenței și unei abilități de „a evita toate modurile obișnuite de a eșua”.

„Evitați nebunia cu orice preț”, a spus Munger. „Nebunia este mult mai frecventă decât crezi. Este ușor să aluneci în nebunie. Doar evit-o, evit-o, evit-o.”


Casa lui Warren Buffett din Omaha


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?