AMĂNUNTE Dosarul Caracal. Bărbatul nu cooperează cu procurorii. Cine face expertiza osemintelor găsite în casa suspectului/UPDATE: Dincă a fost reținut

AMĂNUNTE Dosarul Caracal. Bărbatul nu cooperează cu procurorii. Cine face expertiza osemintelor găsite în casa suspectului/UPDATE: Dincă a fost reținut

Dosarul Caracal. Bărbatul nu cooperează cu procurorii. Cine face expertiza osemintelor găsite în casa suspectului și ce parchet a preluat ancheta. Dispariția celor două fete din Caracal va fi anchetată de DIICOT Craiova, iar principalul suspect a fost audiat toată noaptea de de procurori, fără să coopereze însă. În paralel, două instituții expertizează probele găsite acasă la bărbatul din Caracal: oase, dinți, bijuterii și haine de femei, relatează  G4Media.ro .

UPDATE/Gheorghe Dincă, bărbatul de 66 ani suspectat că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, fata de 15 ani răpită la Caracal, a fost reţinut.

Comunicatul oficial:

La data de 26.07.2019, în baza art. 63 C.pr.pen. rap. la art. 43-45 C.pr.pen., cu aplic. art. 50 C.pr.pen. și a art. 11 alin. 1 pct. 5 din O.U.G. 78/2016, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenței de soluționare a cauzei penale înregistrată la această unitate de parchet în vederea reunirii la cauza penală ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p.

La data de 27.07.2019,ora 01.00 AM, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a dispus declinarea competenței materiale și teritoriale de efectuare a urmăririi penale privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p.,în favoarea DIICOT- S.T.Craiova, cauza fiind reunită la dosarul înregistrat anterior.

Prin ordonanța din data de 27.07.2019 a DIICOT- S.T.Craiova s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului Dincă Gheorghe, sub aspectul săvârșirii în concurs, a infracțiunilor de trafic de minori și viol, fapte prev. de art. 211 alin. 1 și 2 lit. a Cod penal rap. la art.210 alin.1 lit. a C.p. și art. 218 alin. 1 și 3 lit. c Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1, 2 Cod penal (persoană vătămată M.A.M.).

Inculpatul urmează sa fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale ,Institutul Național de Criminalistică ,IPJ Olt si IPJ Dolj

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Dosarul a ajuns în jurul orei 2 noaptea, iar bărbatul a fost adus la audieri în jurul orei 5. Surse judiciare au dezvăluit că bărbatul refuză să răspundă la întrebările procurorilor.

Parchetul Tribunalului Olt a predat ancheta privind dispariția fetei de 15 ani structurii teritoriale Craiova a DIICOT. Potrivit unor surse, ipoteza de lucru a anchetatorilor antimafia este de trafic de minori în varianta răpirii. Procurorii DIICOT au cerut încă de ieri predarea cazului.

„La data de 26.07.2019,în baza art. 63 C.pr.pen. rap. la art. 43-45 C.pr.pen., cu aplic. art. 50 C.pr.pen. și a art. 11 alin. 1 pct. 5 din O.U.G. 78/2016, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova  a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenței de soluționare a cauzei penale înregistrată la această unitate de parchet în vederea reunirii la cauza penală  ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere faptul că, din datele obținute de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și ulterior din surse publice, au rezultat indicii că între cauza penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt și cauza penală a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova există cazul de reunire prev. de art. 43 alin. 2 litera a C.pr.pen.. Astfel, s-a constatat același modus operandi (răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliștilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniștirea lor sau inducerea unei piste false), precum și împrejurările de timp și de loc”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Dosarul a ajuns în jurul orei 2 noaptea, iar bărbatul a fost adus la audieri în jurul orei 5. Surse judiciare au dezvăluit că bărbatul refuză să răspundă la întrebările procurorilor.

De ce ajunge ancheta la DIICOT Craiova 

Cazul dispariției tinerei de 15 ani se va reuni cu cel al dispariției unei alte fete de 18 ani, care este de negăsit din luna aprilie. Familia a sesizat poliția încă de atunci, iar dosarul a ajuns de la Parchetul Judecătoriei Craiova la DIICOT Craiova pe 30 mai. O săptămână mai târziu, s-a început urmărirea penală în rem, adică doar pentru fapte.

„Prin ordonanța din 06.06.2019 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210  alin.1 lit. a C.p, raportat la împrejurările cauzei, la modul și mijloacele de săvârșire, la datele personale ale victimei, la locul de unde fuseseră inițiate apeluri telefonice către familia victimei, considerându-se că sunt indicii temeinice de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale.”

Potrivit unor surse, până la descoperirea unor bijuterii ale fetei de 18 ani în casă principalului suspect, între dispariția acesteia și bărbat nu era făcută nicio legătură.

Ce urmează în anchetă: primul pas – expertizarea rămășițelor ce par a fi de om

Surse judiciare au explicat pentru  G4Media.ro că după expertizarea osemintelor care par a fi umane, găsite la casa suspectului, se vor face cercetări și pentru omor. Probele prelevate au fost trimise la Institutul Național de Criminalistică, pentru analiză genetică, iar apoi la Institutul Național de Medicină Legală, pentru măsurători antropometrice.

Așa se va stabili câte victime sunt și identitatea lor. Potrivit acelorași surse, la casa bărbatului au fost descoperite oase, dinți ce par a fi de om, pungi cu carne, bijuterii și haine de femei.

Procurorii și polițiștii vor relua cercetările la fața locului.

Un alt dosar penal

Secția specială pentru anchetarea magistraților s-a autosesizat și va verifica modul de acțiune al procurorului local care avea atribuția de a supraveghea actele polițiștilor în noaptea de 25 spre 26 iulie 2019. Fostul șef al Poliției Române dă vina pe procurorul care nu le-ar fi permis agenților din fața casei suspectului sa descindă până la ora 6. Deși ei erau prezenți de trei ore.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”