Amănunte interesante / De ce Su-35, cel mai promovat avion al Rusiei, nu ar avea nicio șansă într-o confruntare cu F-16

Amănunte interesante / De ce Su-35, cel mai promovat avion al Rusiei, nu ar avea nicio șansă într-o confruntare cu F-16

Un pilot american care a pilotat F-16 Fighting Falcon a explicat de ce avioanele Su-35 pleacă cu un dezavantaj major într-o ipotetică confruntare cu F-16 de producție americană, în ciuda manevrabilității superioare de care se bucură aeronava rusească, scrie defenseromania.ro .

Pilotul Dan Hampton locotenent-colonel (r.) în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, citat de Bulgarian Military , a acordat recent un interviu publicației The Facts în care a anticipat o posibilă confruntare între un F-16 și un Su-35 rusesc.

Hampton, fost pilot de F-16 Fighting Falcon, a intrat în atenția presei după ce și-a arătat disponibilitatea de a lupta de partea Ucrainei împotriva Rusiei.

Potrivit acestuia, F-16 are un mare avantaj în fața Su-35, cel mai promovat produs al aviației militare ruse.

În ciuda manevrabilității superioare, Su-35 nu ar face față într-o confruntare cu un F-16, spune pilotul american care identifică „călcâiul lui Ahile”

2. Pregătirea... (avioane-de-lupta-su-35_63972700.jpg)

Pregătirea pentru desfăşurarea unei misiuni de luptă a piloților avioanelor de vânătoare Su-35S. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Potrivit lui Hampton, Su-35 nu ar face față unui F-16 Fighting Falcon din cauza radarului inferior cu care se află integrat pe aeronava rusă.

Pilotul american spune că există două tipuri de confruntare aeriană: Cea de la distanță și confruntarea directă (n.r. cunoscută sub denumirea de dog fight). Iar dacă într-un dog fight esențială e experiența pilotului și modul în care cunoaște și stăpânește aeronava, în confruntarea de la distanță pe lângă experiență un rol crucial îl joacă tehnologia și sistemele aeronavei.

Hampton spune că radarul Su-35 e „călcâiul lui Ahile”, acesta fiind o tehnologie de acum 30 de ani. În opinia pilotului american, radarul e marea problemă cu care se confruntă rușii pentru Su-35.

Pilotul american e de părere că avantajul F-16, care are capacitatea de a urmări mai multe ținte și de a lovi o țintă cu diferite tipuri de armă, e un avantaj major împotriva Su-35 într-o confruntare de la distanță.

Rușii au o altă părere

3. Su-35 Flan... (su-35_98786000.jpg)

Su-35 Flanker-E de generația 4 ++. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Jurnaliștii de la Bulgarian Military amintesc că afirmațiile pilotului american sunt parțial corecte, în sensul în care radarul montat pe Su-35 e integrat din 2007 nu de acum 30 de ani.

Totuși, radarul nu e unul AESA, integrat pe F-16, ci unul PESA de tip Ibris-E, dar care are capacitatea de a urmări mai multe ținte simultan.

Dacă e să cităm inginerii ruși implicați în proiectare, radarul poate urmări până la 30 de ținte aeriene la o distanță de până la 350 de kilometri, atacând opt dintre ținte simultan. Totodată, rușii susțin că și Su-35, asemenea F-16, poate lovi o țintă cu mai multe tipuri de armament.

Cert e că de la începutul invaziei împotriva Ucrainei au apărut mai mute zvonuri despre Su-35 doborâte. Există însă certitudinea că Federația Rusă a pierdut cel puțin un Su-35 Flanker-E de generația 4 ++ în Ucraina, asta după ce la începutul lunii aprilie Ministerul Apărării de la Kiev a prezentat imagini de la sol cu epava aeronavei.

Pe imagini e cât se poate de clar că discutăm despre un Su-35. Sunt primele în care epava de la sol a aeronavei ne confirmă cu certitudine doborârea unui Su-35.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”