Ambasada Chinei la Bucureşti condamnă vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan

Ambasada Chinei la Bucureşti condamnă vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan

Există o singură Chină în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul legitim care reprezintă întreaga Chină, transmite ferm purtătorul de cuvânt al Chinei la Bucureşti, în cadrul unui interviu publicat pe site-ul ambasadei.

„Fără a ţine cont de opoziţia puternică şi de reprezentările solemne ale Chinei, Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwan, astfel încălcând grav principiul unei singure Chinei şi cele trei comunicate comune China-SUA, subminând grav fundamentul politic al relaţiilor China-SUA, încalcând grav suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei şi subminând grav pacea şi stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan.

Există o singură Chină în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim care reprezintă întreaga Chină. Acesta este conţinutul de bază al principiului unei singure Chine, care a devenit consensul comunităţii internaţionale şi norma de bază a relaţiilor internaţionale, care a fost recunoscut în mod clar de Rezoluţia 2758 a Adunării Generale a ONU în 1971. 181 de ţări din lume au stabilit relaţii diplomatice cu China pe baza principiului unei singure Chine.

Principiul unei singure Chine este premisa şi fundamentul pentru stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor diplomatice dintre China şi Statele Unite. Fiind parte integrantă a Guvernului Federal SUA, Congresul SUA este în mod inerent obligat să respecte cu stricteţe politica de o singură Chină a guvernului SUA şi să se abţină de la orice schimburi oficiale cu regiunea Taiwan din China. Pelosi este liderul în exerciţiu al Congresului SUA iar vizita şi activităţile ei în Taiwan sub orice formă şi din orice motiv, în orice moment în timpul mandatului său, reprezintă încălcări grave ale politicii de o singură Chină promisă de guvernul SUA, provocări politice majore în escaladarea schimburilor oficiale şi a relaţiilor de fond dintre SUA şi Taiwan, precum şi connivenţă şi sprijin pentru forţele separatiste care susţin „independenţa Taiwanului”. Duplicitatea SUA cu privire la problema Taiwanului şi cauzarea de probleme în strâmtoarea Taiwan nu va face decât să ruineze şi mai mult credibilitatea naţională a SUA. Apărarea hotărâtă a suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale este voinţa fermă a celor peste 1,4 miliarde de chinezi, iar realizarea reunificării complete a patriei este aspiraţia comună şi datoria sacră a tuturor chinezilor. China va lua cu siguranţă toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cu hotărâre suveranitatea şi integritatea teritorială, iar SUA şi forţele separatiste care susţin „independenţa Taiwanului” vor fi singurele responsabile pentru toate consecinţele.  

Îndemnăm partea SUA să înceteze să mai joace „cartea Taiwan” şi să folosească Taiwanul pentru a controla China, să înceteze să se amestece în afacerile Taiwanului şi să se amestece în afacerile interne ale Chinei, să înceteze să sprijine forţele separatiste care susţine „independenţa Taiwanului” sub orice formă, să înceteze să distorsioneze şi să scoată din context principiul unei singure Chine, trebuie să ia măsuri credibile pentru a respecta cu stricteţe principiul unei singure Chine şi prevederile celor trei comunicate comune China-SUA cu acţiuni practice, să implementeze efectiv angajamentele celor „Patru Nu” luate de liderii SUA(adică nu caută un „nou Război Rece”; nu caută să schimbe sistemul Chinei; revitalizarea alianţelor sale nu este împotriva Chinei; nu sprijină „independenţa Taiwanului”; nu caută conflictul cu China) şi să nu meargă din ce în ce mai departe pe această cale greşită şi periculoasă.

China şi România au parte de o prietenie tradiţională. Suntem dispuşi să depunem eforturi comune cu România pentru a contribui la o dezvoltare mai substanţială a Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre cele două ţări pe baza principiului unei singure Chine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România.

De asemenea, ambasada Chinei în România a făcut o postare pe pagina sa de Facebook România a atras un val de comentarii negative după ce oficialii chinezi de la Bucureşti au notat că Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei.

Postarea a atras peste 1.300 de reacţii şi sute de comentarii, vasta majoritate a lor negative. Spre comparaţie, postările făcute în general de ambasada Chinei la Bucureşti pe pagina sa de Facebook atrag câteva zeci de reacţii şi ocazional o mână de comentarii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...