Ambasadoarea Rusiei la Sofia nu mai ține cont de cutumele diplomatice și își anunță politicianul favorit în Bulgaria

Ambasadoarea Rusiei la Sofia nu mai ține cont de cutumele diplomatice și își anunță politicianul favorit în Bulgaria

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, și-a exprimat deschis sprijinul pentru liderul unui partid din Parlamentul Bulgariei, încălcând astfel normele diplomatice.

Eleonora Mitrofanova FOTO Arhivă

„Dacă aş fi alegător bulgar, probabil că aş vota «nu susţin pe nimeni» sau pentru Kostadin Kostadinov”, a declarat Mitrofanova într-un interviu acordat unui influencer din țara în care se află în post.

Kostadin Kostadinov (44 de ani) este liderul Partidului „Vazrajdane” („Renașterii”, ultranaționalist), care, cu 14% din voturi, s-a clasat pe locul trei la alegerile din 2 aprilie, al cincilea scrutin din Bulgaria în ultimii doi ani. Această formaţiune politică a făcut campanie electorală cu un discurs pro-Rusia în pofida agresiunii sale militare din Ucraina.

De la înființarea sa, în 2017, „Vazrajdane” şi-a mărit de nouă ori capitalul electoral, cu mesaje împotriva vaccinării împotriva COVID-19 şi luări de poziţie împotriva adoptării monedei euro de către Bulgaria, considerată cea mai săracă şi mai coruptă ţară din Uniunea Europeană, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres .

O sursă diplomatică a precizat pentru EFE că declarația ambasadoarei Mitrofanova încalcă normele pe care trebuie să le respecte. „Declaraţia doamnei Mitrofanova încalcă articolul 41 din Convenţia de la Viena, care îi obligă pe reprezentanţii diplomatici să nu se amestece în afacerile interne ale statului unde se află la post”, a explicat aceasta.

Nu este prima oară când Eleonora Mitrofanova face declaraţii controversate. În februarie 2022, ambasadoarea Rusiei la Sofia a calificat Bulgaria şi NATO drept „lacheii Washingtonului”, o etichetă adoptată în scop propagandistic de diplomația rusă.

În plus, Mitrofanova a încercat în repetate rânduri să inoculeze ideea unei decuplări între cetățenii bulgari și autoritățile de la Sofia, susținând, fără dovezi și fără argumente, că locuitorii din țara vecină sunt de acord cu războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, spre deosebire guvern, pe care încearcă să-l desconsidere în fața opiniei publice numindu-l „absolut pro-american”.

În martie 2022, Ucraina a stabilit o interdicție de intrare pentru zece ani pe numele lui Kostadin Kostadinov, pe care îl acuză de spionaj în favoarea Rusiei. Însă Mitrofanova susține că liderul „Vazrajdane” nu este un spion în slujba Moscovei: „Nu, nu aș spune că reprezintă interesele Rusiei în Bulgaria”.

În același timp, ea le-a făcut unele recomandări politicienilor pro-ruși de la Sofia, transmițându-le, de exemplu, să spună că iubesc Bulgaria, nu Rusia. În această notă, Mitrofanova a ținut să-l prezinte pe Kostadinov drept un „pro-bulgar” cu o „abordare echilibrată a politicii externe”.

Euractiv menționează că aceste declarații sunt fără precedent pentru un ambasador aflat în post în Bulgaria.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria