Ambasador rus în SUA: „Noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina creşte riscul unei confruntări cu Occidentul“

Ambasador rus în SUA: „Noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina creşte riscul unei confruntări cu Occidentul“

Decizia Washingtonului de a trimite o nouă tranşă de ajutor militar Kievului constituie o ameninţare la adresa intereselor Moscovei şi sporeşte riscul unei confruntări armate între Rusia şi Occident, a afirmat ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Imagine din Irpin FOTO AFP

"Vedem în aceasta o ameninţare directă pentru interesele strategice ale ţării noastre', a scris Antonov într-o postare pe Telegram miercuri. 'Furnizarea de produse militare de către SUA şi aliaţii lor nu doar conduce la continuarea vărsării de sânge şi noi victime, dar creşte de asemenea pericolul unei confruntări militare directe între Rusia şi ţări occidentale", a adăugat ambasadorul rus.

Nu va fi recunoscută niciodată anexarea de teritorii

Preşedintele american Joe Biden a promis marţi un nou pachet de asistenţă de securitate în valoare de 625 milioane de dolari, care va include lansatoare multiple de rachete HIMARS, sisteme folosite cu succes de Ucraina în contraofensivă.

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Biden a subliniat că Washingtonul nu va recunoaşte niciodată anexarea de teritorii ucrainene de către Rusia, a transmis Casa Albă într-un comunicat.

Biden "s-a angajat să continue să sprijine Ucraina oricât va fi necesar, în timp ce aceasta se apără de agresiunea rusă", a adăugat Casa Albă.

Un comunicat al Departamentului de Stat precizează că pachetul de asistenţă va include patru lansatoare HIMARS şi rachete asociate, 32 de tunuri howitzer cu 75.000 de muniţii, 200 de vehicule MRAP (vehicule rezistente la mine şi protejate la ambuscade) şi mine antipersonal Claymore.

Armament suplimentar de 1,1 miliarde de dolari

Pe 28 septembrie, Pentagonul a anunţat un nou ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, sub formă de comenzi de armament din partea industriei de apărare a SUA.

Acest nou ajutor, destinat să întărească apărarea ţării pe termen mediu şi lung, include în special 18 sisteme de artilerie de precizie Himars, 150 de vehicule blindate "Humvee", 150 de vehicule tactice tractori de armament, radare şi sisteme de apărare anti-drone, a precizat Departamentul SUA al Apărării într-un comunicat, arată Agerpres.

Acesta nu este armament destinat forţelor ucrainene care luptă în prezent împotriva forţelor ruse în estul şi sudul ţării, ci echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni.

Acest nou ajutor "demonstrează angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina pe termen lung", se arată în comunicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu