Ambasadorul britanic în Iran a revenit la Londra în contextul tensiunilor diplomatice în creştere

Ambasadorul britanic în Iran a revenit la Londra în contextul tensiunilor diplomatice în creştere

Ambasadorul britanic în Iran, Rob Macaire, a revenit la Londra pentru discuţii, după ce a fost arestat pentru scurt timp sâmbătă de autorităţile de la Teheran şi în contextul tensiunilor diplomatice în creştere între cele două state, informează miercuri Association Press.

Potrivit Ministerului de Externe de la Londra, deplasarea ambasadorului Rob Macaire în Marea Britanie 'a fost planificată de ceva vreme', iar diplomatul intenţionează să revină la Teheran.

Diplomatul a fost numit 'persona non grata' de autoritatea judiciară iraniană, care a chemat la expulzarea lui Macaire după ce acesta a fost reţinut timp de mai mult de o oră pentru că a participat la o adunare de veghe în memoria celor 176 de victime, printre care patru britanici, ale prăbuşirii unui avion civil ucrainean, doborât "din eroare" de forţele armate iraniene.

'Este cât se poate de normal ca ambasadorii noştri să revină la Londra pentru întâlniri aici', a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office.

În Iran, agenţia oficială IRNA, preluată de Xinhua, a relatat că ambasadorul britanic a părăsit ţara, cu notificare prealabilă.

'În baza protocoalelor diplomatice, ambasadorii şi diplomaţii pot pleca în concediu în ţările lor sau în orice alt scop, prin transmiterea unei note' către statul unde se află în misiune, afirmă IRNA. 'Ambasadorul britanic Robert Macaire a părăsit Iranul cu notificare prealabilă şi în conformitate cu reglementările', adaugă ştirea agenţiei iraniene.

Marţi, purtătorul de cuvânt al autorităţii judiciare iraniene, Gholamhossein Esmaili, a declarat că ambasadorul britanic ar trebui expulzat din cauza presupusei 'participări' a acestuia la proteste antiguvernamentale.

Ayatollahul iranian Ahmad Alamolhoda, un important cleric adept al liniei dure, a declarat că expulzarea ambasadorului britanic ar fi 'cel mai bun lucru care i se poate întâmpla acestuia', având în vedere că, în caz contrar, susţinători loiali ai generalului ucis în Irak l-ar putea 'tăia în bucăţi'.

Miercuri, iranienii au lansat apeluri pe social media pentru noi demonstraţii după doborârea avionului ucrainean, transmite Reuters. 'Coborâm în stradă', se spune într-o postare care circulă pe reţelele sociale şi în care oameni sunt îndemnaţi să se alăture demonstraţiilor la nivel naţional împotriva unui 'guvern hoţ şi corupt'. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…