Ambasadorul german, expulzat pentru atitudine nepoliticoasă" din Ciad. În 48 de ore trebuie să plece din țară

Ambasadorul german, expulzat pentru atitudine nepoliticoasă" din Ciad. În 48 de ore trebuie să plece din țară

Guvernul din Ciad a anunţat expulzarea ambasadorului german din cauza "atitudinii nepoliticoase" şi a "lipsei de respect faţă de uzanţele diplomatice", transmite DPA, citată de Agerpres.

Guvernul de la Ciad a expluzat ambasadorul german FOTO AFP/ Getty Images

Decizia a fost "motivată de atitudinea nepoliticoasă şi lipsa de respect pentru uzanţele diplomatice dovedite de către ambasadorul german, aşa cum sunt ele prevăzute de Convenţia de la Viena", a declarat un purtător de cuvânt guvernamental vineri seara.

Nu au fost oferite explicaţii suplimentare, însă, potrivit presei locale, motivul ar putea fi criticile ambasadorului Jan-Christian Gordon Kricke la adresa actualului guvern de tranziţie. Diplomatului german i s-a dat un termen de 48 de ore pentru a părăsi ţara. El se afla la post în Ciad din 2021.

Ciad, o ţară cu resurse petroliere, dar săracă, din regiunea Sahelului, este condusă de un guvern militar de tranziţie, în frunte cu preşedintele Mahamat Idriss Déby Itno, din aprilie 2021. Déby Itno a preluat conducerea după ce tatăl său, Idriss Déby, a fost ucis de rebeli care încercau răsturnarea guvernului.

Déby Itno promisese organizarea de alegeri democratice în termen de un an şi jumătate, însă acestea au fost amânate până în octombrie 2024.

În toamna trecută, demonstraţii ale opoziţiei au fost reprimate sângeros. Mulţi diplomaţi aflaţi la post în Ciad, ţară învecinată cu Libia, Niger, Nigeria, Camerun, Republica Centrafricană şi Sudan, au criticat puternic violenţele.

Cele mai periculoase țări din lume

Departamentul de Stat al SUA a făcut un top al celor mai periculoase țări din lume în care cetățenii americani nu pot călători în siguranță, notează Insider.

Cetățenii americani ar trebui să evite călătoriile în Republica Centrafricană din cauza criminalității, a tulburărilor civile, a răpirilor și a capacității limitate a ambasadei de a oferi sprijin cetățenilor americani, a avertizat Departamentul de Stat.

„Deși nu au existat incidente specifice de violență sau amenințări care să vizeze cetățeni americani, tulburări civile, demonstrații și violențe legate de alegeri (inclusiv noi izbucniri de conflicte armate) pot avea loc în întreaga țară, inclusiv în capitala Bangui”, a declarat departamentul. „Infracțiunile violente, cum ar fi jafurile armate, bătăile agravate și omuciderile, sunt frecvente”.

Călătoriile în Burkina Faso, de evitat

Terorismul, criminalitatea și răpirile ar trebui să-i îndepărteze pe turiști de călătoriile în Burkina Faso, potrivit Departamentului de Stat.

„Grupurile teroriste continuă să pună la cale atacuri în Burkina Faso”, a declarat agenția. „Răpirea și luarea de ostatici reprezintă o amenințare în întreaga țară. La 10 mai 2019, o operațiune de salvare a ostaticilor a eliberat patru ostatici internaționali care fuseseră răpiți în Burkina Faso și în țara vecină Benin”.

Statele Unite nu sunt în măsură să ofere asistență de urgență cetățenilor săi din această țară, a adăugat departamentul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”